​Rata somajului la nivelul zonei euro a ajuns in luna mai la un nou record, de 11,1% din populatia activa, a comunicat luni oficiul european de statistica Eurostat, citat de AFP.

Conform estimarilor Eurostat, in luna mai au existat 17,56 milioane de someri in zona euro, in crestere cu 88.000 fata de luna precedenta.

Rata somajului a depasit pragul de 11 procente pentru prima oara de la crearea zonei euro, prag care a fost atins in martie si care s-a mentinut apoi si in luna aprilie. Analistii interogati de DowJones Newswires se asteptau ca somajul sa ramana si in mai la nivelul de 11%.

Totodata, este cea de-a treisprezecea luna consecutiva in care somajul a depasit 10 procente.

In raport cu aceeasi perioada a anului trecut (mai 2012 - mai 2011), numarul somerilor a crescut cu 1,82 milioane de persoane in intreaga uniune economica si monetara.

Pentru toate cele 27 de state ale Uniunii Europene rata somajului a crescut la 10,3 procente in mai, un nivel de asemenea record, fata de 10,2% in luna aprilie (cifra revizuita).

Spania are cea mai ridicata rata a somajului din randul celor 27 de state din UE, in luna mai aceasta ajungand la 24,6%. Cele mai afectate persoane raman in continuare tinerii, rata somajului in randul tinerilor spanioli fiind de 52,1%. Pentru Grecia, ultimele cifre disponibile dateaza din luna martie, cand rata somajului era de 21,9%, mult peste rata de 15,7% inregistrata in martie 2011.

Pe de alta parte, cele mai scazute rate ale somajului din zona euro sunt in Austria (4,1%), Olanda (5,1%), Luxemburg (5,4%) si in Germania (5,6%).