​Banca britanica Barclays a anuntat marti demisia directorului sau general, Bob Daimond, in urma scandalului privind manipularea ratelor dobanzii interbancare LIBOR si Euribor, relateaza AFP.

Barclays a anuntat miercurea trecuta faptul ca a fost amendata cu 290 de milioane de lire sterline (453 de milioane de dolari) de catre autoritatile de reglementare a pietelor financiare britanice si americane.

In acest scandal mai sunt sunt investigate si alte institutii financiare importante, precum Citigroup, UBS si RBS.

"Presiunea externa asupra Barclays a atins un nivel care risca sa dauneze francizei - nu pot lasa ca acest lucru sa se intample", a afirmat Diamond intr-o declaratie, citat de Reuters.

A treia cea mai mare banca din Marea Britanie a precizat ca presedintele inca in functie, Marcus Agius, care de asemenea si-a anuntat demisia luni in incercarea de a calma acest scandal, va conduce procesul de angajare a unui nou director general.

Rata LIBOR reprezinta rata dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele, influentand de asemenea, indirect, si ratele la creditele acordate populatiei si intreprinderilor. LIBOR este un indicator de referinta pentru preturile unor produse financiare in valoare de aproape 350.000 miliarde de dolari la nivel mondial.

Totodata, primul ministru britanic, David Cameron, a anuntat luni ca va fi initiata si o comisie parlamentara pentru a face lumina in acest caz.