Numarul somerilor din Spania a inregistrat o scadere puternica in iunie, de aproape 100.000 de persoane, ajungand la 4,62 milioane, a anuntat marti ministerul muncii spaniol, citat de BBC.

Numarul persoanelor care au solicitat ajutor de somaj s-a redus cu 98.853 in iunie, sau 2,1%, comparativ cu luna precedenta. Iunie este in general o luna buna pentru angajari pe fondul inceperii sezonului turistic.

In ciuda acestui declin, rata somajului din Spania ramane cea mai ridicata din intreaga zona euro. In conformitate cu cifrele publicate luni de Eurostat, un sfert din forta de munca spaniola este fara un loc de munca, comparativ cu o rata medie a somajului pentru zona euro de 11,1%.

"Iunie este in mod obisnuit (o luna) buna pentru scaderea somajului, insa nu am atins niciodata un declin de aproape 100.000 de persoane", a declarat secretarul de stat spaniol in domeniul muncii, Engracia Hidalgo.

"Trebuie sa urmarim evolutia cifrelor somajului dupa aceste date bune pentru iunie, pentru a verifica daca ne indreptam spre un trend pozitiv."

Iunie este cea de-a treia luna consecutiva de scadere a numarului somerilor in Spania, de la nivelul record inregistrat in martie, de 4,75 milioane de persoane.

Guvernul spaniol implementeaza mai multe reforme ale pietei muncii in incercarea de a reduce rata somajului, inclusiv taierea compensatiilor si limitarea cresterii corelate cu inflatia a salariilor. Acestea s-au dovedit a fi foarte nepopulare in randul uniunilor sindicale si angajatilor.

In plus, acesta a fost fortat sa aprobe un program de scadere a cheltuilelor bugetare de mai multe miliarde de euro si cresterea taxelor in intentia de a reduce nivelurile datoriei publice, program care a avut un impact negativ asupra angajarilor.