Fondul Monetar International (FMI) a laudat marti performantele economice ale Germaniei in ciuda contextului global dificil si solicita tarii sa conlucreze cu vecinii sai europeni pentru rezolvarea crizei din zona euro, informeaza AFP.

"Performanta Germaniei este remarcabila", a precizat intr-o conferinta telefonica Soubir Lall, seful misiunii FMI in Germania.

Dupa contractarea economiei Germaniei din ultimul trimestru al anului trecut, "cresterea economica pare sa fie depasit momentul cel mai greu si activitatea a fost reluata in primul trimestru din 2012, alimentata de cererea externa si cresterea puternica a consumului", a notat Fondul in raportul sau anual asupra economiei germane.

Institutia internationala previzioneaza o expansiune a Produsului Intern Brut de 1% in Germania pentru anul 2012 si de 1,4% in 2013.

Guvernul german este insa mai putin optimist decat FMI, estimand o crestere de 0,7% in 2012 si 1,6% in 2013, dupa ce in 2011 economia a crescut cu 3%.

Soliditatea pietei muncii, al carui somaj este la cel mai scazut nivel de dupa reunificare, si cresterile salariale sunt in favoarea cererii interne si redresarii economice, a explicat FMI.

Desi consumatorii germani par a avea un moral ridicat in prezent, indicatori mai recenti arata totusi o incetinire a primei economii europene.

Conform FMI, Germania detine insa un alt atu: nivelurile joase ale ratelor dobanzilor la imprumuturi, obligatiunile de stat germane fiind vazute ca un refugiu intr-o perioada de incertitudini in zona euro.

Politica bugetara a Germaniei este "corespunzatoare". "Consolidarea bugetara progreseaza bine", scrie FMI, care subliniaza "rolul crucial al Germaniei pentru reducerea dezechilibrelor europene si mondiale".

De asemenea, FMI a avertizat ca principalul risc pentru Germania este reprezentat de agravarea crizei din zona euro.

Fondul a sfatuit tara sa implementeze politici prin care sa incurajeze cererea interna, sa consolideze productivitatea si sa incurajeze angajarea femeilor si persoanelor in varsta. In plus, stimularea cererii interne poate genera "efecte importante" si asupra tarilor din zonei euro.

FMI reaminteste si de provocarile pe care trebuie sa le infrunte autoritatile de la Berlin: "tranzitia spre o crestere bazata pe cerere", modelul german fiind traditional bazat pe exporturi, "asigurarea stabilitatii financiare" si cooperarea cu partenerii europeni pentru rezolvarea crizei din zona euro.