Guvernul ungar intentioneaza sa aplice o taxa pe tranzactiile financiare ale Bancii Nationale maghiare (MNB), prezentand in acest sens un proiect Bancii Centrale Europene, au declarat pentru AFP oficiali ai institutiei maghiare de emisiune. "Guvernul ne-a informat miercuri, ca si pe oficialii Bancii Centrale Europene de planul sau de a taxa MNB", a declarat miercuri un purtator de cuvant al bancii centrale maghiare. Guvernatorul MNB, Andras Simor, aflat in relatii mai mult decat reci cu Guvernul, a descris proiectul ca fiind ilegal, periculos si "de neinteles".

Prim-ministrul conservator Viktor Orban, a carui popularitate este in scadere in tara, a anuntat luni un plan de 300 miliarde de forinti (1,05 miliarde de euro) care vizeaza reducerea somajului.

Pentru a-l finanta, el a mentionat introducerea unei noi versiuni a taxei care urma sa fie aplicata pe tranzactiile financiare din 2013, ale carei detalii urmeaza sa fie puse la punct.

Ideea acestei taxe este de a percepe o cota parte pe toate tranzactiile financiare (transferuri, retrageri sau depuneri ale companiilor sau persoanelor fizice), oficialii Ministerul Economiei din Ungaria sugerand ca ar trebui ca taxa sa fie aplicata si Bancii Nationale.

De obicei, bancile centrale nu sunt taxate suplimentar, oricum profitul lor mergand aproape integral la bugetul statului, arata si editorialistul ziarului Nepszabadsag. Daca Banca Nationala ar aplica aceasta taxa asupra clientilor ei-bancile comerciale, acest lucru ar duce la un haos total in sistemul ratelor dobanzilor, avertizeaza ziarul.

BCE urmeaza sa ia o decizie in legatura cu acest proiect. Saptamana trecuta, BCE acesta s-a declarat in general multumita cu ultima revizuire a reformelor vizand banca centrala dupa ce in varianta anterioara proiectul fusese considerat ca afectand independenta MNB.