​Leul s-a depreciat joi, "spargand" pragul de 4,48 de unitati pentru un euro, cotatia BNR din jurul orei 13 fiind de 4,4796 lei/euro. Dealerii spun ca Banca Centrala a intervenit in piata pentru a sprijini moneda nationala si ca deprecierea leului reflecta tensiunea pietelor inaintea suspendarii presedintelui. Leul a pierdut teren si in fata dolarului american (cotatia de joi a BNR: 3,5827 lei/usd) si a francului elvetian (3,7279 lei/chf).

Pentru BNR, miscari ale cursului (in sus sau in jos) intr-un tunel de 3-5% nu sunt ingrijoratoare, fiind considerate "naturale, care reflecta fortele pietei".

Citeste pe blogul lui Florin Citu 3 mituri despre cursul eur/ron

Guvernatorul Mugur Isarescu despre cursul eur/ron:

  • "Cred ca ceea ce deranjeaza cel mai mult in prezent si ceea ce a creat o anumita stare de tensiune este acesta volatilitate a cursului. Aici trebuie sa spun ca de mai multa vreme Romania, ca si de exemplu cele doua tari pe care le-am mentionat, Polonia si Ungaria, dar si Cehia, Slovacia, au sisteme de curs bazate pe piata. Cu alte cuvinte, din 1992, ca sa nu dau alt exemplu, cursul este determinat de piata valutara pornind de la faptul ca atat populati , cat si agentii economici au libertatea deplina de a pastra moneda, de a vinde, de a cumpara. Or exista acesta caracteristica a pietelor valutare, si anume ca ele au o anumita volatilitate, se pot crea usor momente de panica. Ca sa nu lungesc raspunsul la intrebarea dumneavoastra, va spun ca asemenea caderi - nu pentru aceasta perioada, pentru alte perioade - le puteti gasi cu usurinta si la celelate monede"
  • "Revin pe ideea ca acest curs este determinat de piata, deci nu este determinat nici de Guvern, nici de BNR. Pe piata actioneaza foarte multi actori. Cu alte cuvinte, daca ar fi sa gasim responsabilitati, aceste responsabilitati trebuie cautate in actorii de pe piata. Dar nici asa nu cred ca se pune problema. Intr-adevar BNR, prin politicile pe care le promoveaza, dar si Guvernul, prin politicile pe care le promoveaza, indirect vor sa dea acel sentiment de siguranta investitorilor, pentru ca ei sa vina in Romania sau sa plece din Romania. Nu cred ca in perioada ultimelor sase luni au fost miscari brutale din partea BNR sau a Guvernului care sa fi determinat o schimbare acuta de perceptie, de sentiment din partea investitorilor. Cred ca in mod evident lucrurile s-au deteriorat datorita crizei financiare internationale, datorita acestor turbulente financiare international

Vezi aici cursul online de pe platforma Bloomberg

  • "Da, noi incercam sa pastram conditiile pietei intr-o stare de relativa normalitate, de stabilitate, pentru ca miscari brutale de curs sa nu apara si bineinteles ca apare... Sau, daca punem problema asa, se ridica urmatoarea intrebare: cand BNR considera ca o miscare este brutala? Hai sa facem putina istorie, pentru ca legat de trecut mi-e mai usor sa vorbesc decat legat de prezent. si aici trebuie sa fac precizarea ca, avand in vedere pozitia BNR, noi evitam sa facem prognoze de curs, dar despre trecut imi este mai usor sa fac. Pe undeva la inceputul anului trecut, nu noi, BNR, ci piata vorbea de un leu care sa ajunga la 2,7-2,9 lei pentru un euro, deci mult apreciat. Dar nu numai ca se vorbea, s-au scris rapoarte. in aceasta tara, presa a mentionat opinii ale analistilor - cu argumente, bineinteles - legate de o apreciere continua a leului. Deci a fost un curent de opinie, a fost un sentiment, o exuberanta"
  • "Evitam sa intervenim direct pe piata prin cumparari sau vanzari de valuta, dar nu am lasat niciodata cursul total liber. Deci avem instrumente de interventie. Cum intervenim de regula? Prin dobanda, prin interventii pe piata monetara, nu pe piata valutara, este cu totul altceva. Acestea toate sunt transparente si fac parte din arsenalul BNR si am reusit sa evitam ca aprecierea cursului sa se duca spre niveluri pe care eu acum le consider cu atat mai mult total aberante