Banca Angliei a anuntat joi ca va lansa cea de-a treia runda de relaxare cantitativa, aceasta repornind achizitia de active in valoare de 50 de miliarde de lire sterline prin crearea de masa monetara pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune, relateaza Reuters.

Aceasta miscare a fost asteptata de analisti, dupa ce guvernatorul Bancii Angliei (BA), Mervin King, a declarat luna trecuta ca perspectivele economice s-au deteriorat de cand BA a stopat cea de-a doua runda de cumparare de active, actiune cunoscuta drept relaxare cantitativa ('quantitative easing'), in luna mai.

BA a achzitionat pana in prezent titluri guvernamentale in valoare de 325 de miliarde de lire sterline, iar cu cele 50 de miliarde anuntate joi suma totala va ajunge la 375 de miliarde.

In acelasti timp, BA a mentinut rata dobanzii de referinta la 0,5 procente, nivel la care se afla din martie 2009.

Economia Mari Britanii se afla in recesiune conform datelor oficiale de la sfarsitul anului trecut, iar cifrele privind sectorul privat arata deasemenea o incetinire.

Inflatia a scazut mai mult decat se astepta la 2,8 procente, reducand temerile care au facut ca BA sa stopeze stimulentele in mai, chiar daca aceasta se afla in continuare deasupra tintei vizate, de 2%.

Stimulentele monetare se alatura masurilor anuntate deja de guvern si BA luna trecuta pentru a imbunatati fluxurile de creditare catre intreprinderi si pentru a asigura bancile ca nu vor suferi de o lipsa a lichiditatilor daca criza din zona euro se va adanci.

BA a precizat ca achizitiile sale de obligatiuni guvernamentale vor ajuta economia pentru ca vor incuraja alti investitori sa cumpere active mai riscante, facand mai usoara sarcina companiilor mari de a-si creste fondurile prin intermediul emisiunilor de actiuni sau obligatiuni. Totusi, criticii au precizat ca BA trebuie sa faca mai multe eforturi pentru a spori creditarea catre companiile mai mici.