Cabinetul primului ministru italian Mario Monti a aprobat un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu 26 de miliarde de euro in urmatorii doi ani si a amanat cu cel putin un an cresterea de 2 puncte procentuale a cotei de TVA care ameninta sa adanceasca tara si mai mult in recesiune, informeaza Bloomberg.

Conform planului, guvernul isi va reduce cheltuielile in acest an cu 4,5 miliarde de euro, cu 10 miliarde in 2013 si cu 11,5 miliarde in 2014, a precizat biroul primului ministru intr-un comunicat emis dupa intrunirea desfasurata la Roma, care a durat sapte ore.

"Masurile vizeaza reducerea cheltuielilor publice excesive si cresterea productivitatii administratiei publice, fara a afecta nivelul serviciilor oferite", a spus Monti reporterilor la o conferinta de presa.

Prin acest plan, Monti doreste sa convinga investitorilor ca Italia isi poate atinge tintele de deficit si ca poate sprijini cresterea economica suficient pentru a reduce datoria publica, a doua cea mai mare din zona euro, intr-o perioada in care randamentele obligatiunilor guvernamentale sunt pe un trend crescator.

Cum Italia se zbate in cea de-a doua recesiune de dupa anul 2009, guvernul a fost determinat sa reduca cheltuielile pentru a evita o crestere a TVA, care era prevazuta pentru octombrie.

"Cresterea taxei ar avea consecinte grave asupra economiei", a spus Vittorio Grilli, ministrul de finante adjunct.

In acelasi timp, guvernul se asteapta ca economia sa scada cu 1,2 procente in acest an, insa patronatul italian Confindustria previzioneaza o scadere dubla, de 2,4%.

"Masurile sunt de asteptate sa nu aiba efecte asupra finantelor publice, economisirile aditionale fiind in principal folosite pentru a compensa deficitul taxelor indirecte", a scris intr-o nota pentru investitori Fabio Fois, economist pentru Europa la Barclays Capital din Londra.

Revizuirea cheltuielilor este "un exercitiu de intretinere continuu" si Italia va cauta economisiri suplimentare de 6 miliarde de euro pentru a evita cresterea TVA, a adaugat Grilli.

Programul adoptat scade bugetul guvernului central cu 7,5 miliarde de euro pana in 2014, reduce dimensiunea sistemului public de sanatate si taie transferurile catre regiuni cu 2,7 miliarde de euro in urmatorii doi ani si jumatate.

Autoritatile centrale si locale vor trebui de asemnenea sa isi reduca numarul angajatilor cu 10 procente si cu 20% numarul Inaltilor functionari. Numarul administratilor de provincie va fi redus cu jumatate, la 50 de unitati, pana la finalul lui 2012. Aceste masuri au fost trecute prin decret, intrand astfel imediat in vigoare.

Amenintarea grevelor

Cele mai mari uniuni sindicale din Italia au amenintat deja ca vor protesta impotriva reducerilor.

"Protestele impotriva acestui plan pot avea loc, insa speram ca nevoia pentru o reducere a cheltuielilor publice este un obiectiv comun", a afirmat Monti.

Primul ministru a spus ca economisirile vor genera 2 miliarde de euro din fondurile pentru reconstructia regiunii de nord a provinciei Emilia Romagna, care a fost afectata de doua cutremure puternice in luna mai.

Planul va oferi de asemenea 1,2 miliarde de euro pentru 55.00 de persoane care au iesit din perioada de munca activa si care nu au primit pensie, dupa ce varsta de pensionare a fost crescuta in decembrie 2011.