Parlamentul ungar a adoptat vineri ultima versiune de revizuire a legii privind banca centrala, care ar trebui sa ii permita guvernului sa reinceapa negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) privind un imprumut de aproximativ 15 miliarde de euro, relateaza AFP.

Textul legii a trecut rapid de parlament, unde partidul conservator al primului ministru Viktor Orban, Fidesz, detine o majoritate de doua treimi: 283 de deputati au votat pentru, 30 contra si 3 s-au abtinut, a precizat parlamentul ungar pe site-ul sau oficial.

Legea modificata, depusa de guvern pe 21 iunie, a fost aprobata si de institutiile internationale.

Reforma bancii centrale nationale a Ungariei (MNB) a facut obiectul unor dispute pentru mai multe luni intre Budapesta si institutiile internationale. UE si FMI au intrerupt la sfarsitul anului 2011 negocierile referitoare la un imprumut financiar, dupa ce guvernul, in ciuda rezervelor manifestate de partenerii sai, a adoptat o lege prin care MNB ar fi putut sa treaca sub controlul puterii politice.

Tara are nevoie de acest ajutor financiar pentru a-l utiliza ca garantie pentru imprumuturi la rate ale dobanzii mai reduse pe piata obligatiunilor.