Numarul locurilor de munca din Statele Unite a crescut cu 80.000 de persoane in iunie, in timp ce rata somajului a ramas neschimbata fata de luna mai, la 8,2%, arata cifrele oficiale publicate vineri de guvernul american, citate de BBC.

In plus, cifra de 69.000, publicata pentru locurile de munca nou create in luna mai, a fost revizuita in crestere, la 77.000.

Datele comunicate de Departamentul Muncii american arata ca expansiunea angajarilor s-a redus semnificativ fata de inceputul acestui an, cand se inregistra o crestere medie de aproximativ 200.000 de locuri de munca.

Numarul somerilor pe termen lung a ramas neschimbat, la 5,4 milioane de persoane, aceasta categorie reprezentand 41,9% din totalul somerilor.

In plus, numarul persoanelor care nu au mai cautat un loc de munca in ultimele patru saptamani, desi acestia erau considerati disponibili pentru munca, a scazut de la 2,7 milioane la 2,5 milioane.

Conform Bloomberg, cea mai mare parte a cresterii locurilor de munca a fost in servicii (+67.000), departamentul precizand ca numarul angajarilor din alte industrii importante a fost putin modificat fata de luna mai.

Companiile din constructii au creat 2.000 de locuri de munca, iar cele din comertul cu amanuntul au renuntat la 5.400 de joburi.

Totodata, guvernul a redus numarul angajatilor cu 4.000 de persoane.

Numarul lucratorilor cu contracte temporare a crescut cu 25.200 in iunie, dupa o crestere de 18.600 in mai.

De asemenea, rata de participare, care masoara ponderea populatiei cu varsta de munca in totalul fortei de munca, a ramas la 63,8 procente.