Premierul Italiei Mario Monti a criticat duminica unele tari nordice care, potrivit politicianului european, submineaza credibilitatea deciziilor luate de liderii din Zona Euro, relateaza AFP. Monti a solicitat, de asemenea punerea rapida in aplicare a deciziilor luate la sfarsitul lunii iunie pentru a contracara criza economica.

Mario Monti Foto: Reuters

In timp ce ratele de imprumut ale Italiei si Spaniei au crescut din nou in ultimele zile, dupa o scurta revenire, Monti, prezent la Forumul Economic din Aix-en-Provence (din sud-estul Frantei), a denuntat comportamentul unor tari nordice, referindu-se la Finlanda si la Olanda.

Monti si-a manifestat speranta ca deciziile luate de liderii din Zona Euro la summitul din 28-29 iunie vor fi "traduse repede in termeni operationale de catre Eurogrup".

Eurogrupul, care reuneste ministrii de Finante ai tarilor uniunii monetare, se intalnesc luni la Bruxelles, o a doua intalnire pe aceasta tema urmand sa aiba loc pe 20 iulie.

Zona Euro a decis la Summit-ul de la Bruxelles de la sfarsitul lunii iunie, sa puna in practica, pana la sfarsitul anului, un mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, sub anumite conditii, prin fondurile de salvare FESF si MES. Astfel, Spania si Italia, doua dintre tarile aflate intr-o situatie dificila, ar urma sa primeasca mai usor ajutorul financiar necesar pentru pastrarea pe linia de plutire.

Deciziile au provocat initial o calmare a celor doua piete financiare. Efectul nu a fost insa de durata, la scurt timp dupa aparand incertitudini legate de punerea in aplicare a acordului.

Potrivit lui Mario Monti, ingrijorarile se datoreaza "declaratiilor (...) nepotrivite pentru o autoritate politica sau alta dintre statele nordice membre ale uniunii, avand ca efect reducerea credibilitatii acordului stabilit de membrii Consiliului European in unanimitate ".

Desi nu a dat nume, afirmatiile liderului italian au vizat Finlanda si Olanda, care au pus la indoiala unele decizii, inclusiv posibilitatea organizarii unor fonduri de salvare cu ajutorul caruia sa se poata interveni mai usor pentru a ajuta tari aflate in situatia Italiei.