Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

S&P: Riscul crescut al unei recesiuni in Zona Euro cere implementarea rapida a mecanismului de supraveghere financiara

Riscul crescut al unei recesiuni in Zona Euro creste nevoia ca guvernele din uniunea monetara sa implementeze rapid masurile de unificare a regulamentului bancar regional stabilite la Summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie, dar si sa acorde ajutorul promis bancilor spaniole, a declarat economistul sef pentru Europa al agentiei de rating Standars&Poor's, citat de Bloomberg. Acesta a avertizat ca situatia economica actuala "impinge catre recesiune si stagnare, iar riscul unei recesiuni de tip 'double bip' (recesiune urmata de crestere iar apoi, din nou, de recesiune - n.red.) a crescut." "Majoritatea economiilor sunt fie din nou in recesiune - precum Spania si Italia - sau foarte aproape de recesiune - precum Franta si chiar Germania", a explicat analistul S&P. Pentru a contracara acest trend, guvernele europene ar trebui sa implementeze cat mai repede posibil acordul liderilor europeni, menit sa solutioneze criza datoriilor. Liderii Zonei Euro au ajuns la un acord-surpriza in urma dezbaterilor de la Summitul din 28-29 iunie,in incercarea de a ajuta Italia si Spania sa calmeze pietele, precum si asupra injectarii a 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene. Pana la sfarsitul anului ar urma sa fie pus in practica un mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, sub anumite conditii.

FMI va reduce estimarile pentru cresterea economica la nivel global in 2012

Fondul Monetar International isi va reduce estimarile privind cresterea economica la nivel global din acest an, pe fondul scaderii investitiilor, locurilor de munca si sectorului manufacturier din Europa, Brazilia, India si China, a precizat directorul general al institutiei, Christine Lagarde, citat de Bloomberg. "Perspectiva cresterii globale va fi oarecum mai mica decat am anticipat cu trei luni in urma", a spus Lagarde, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Tokyo. Noile estimari vor fi anuntate in urmatoarele 10 zile, a spus aceasta. Ultima prognoza a Fondului, anuntata in aprilie, estima o crestere a economiei globale de 3,5% in 2012.

Italia: Guvernul Monti a aprobat un program de austeritate de 26 mld. euro pentru urmatorii doi ani, pentru a evita cresterea TVA. / Spania: Mariano Rajoy anunta masuri suplimentare pentru reducerea deficitului public

Guvernul italian a aprobat vinerea trecuta un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu 26 de miliarde de euro in urmatorii doi ani si a amanat cu cel putin un an cresterea de 2 puncte procentuale a cotei de TVA, majorare care ameninta sa adanceasca tara si mai mult in recesiune, informeaza Bloomberg. Conform planului, guvernul isi va reduce cheltuielile in acest an cu 4,5 miliarde de euro, cu 10 miliarde in 2013 si cu 11,5 miliarde in 2014, a anuntat Cabinetul premierului Mario Monti, dupa o sedinta de Guvern care a durat 7 ore. Si Spania urmeaza sa anunte, in zilele urmatoare, masuri suplimentare "importante" pentru reducerea deficitului public, a anuntat sambata premierul Mariano Rajoy. Rajoy ar urma sa se adreseze miercuri Parlamentului spaniol pe tema pachetului de asistenta financiara acordat bancilor spaniole, aprobat de partenerii europeni la finalul lunii iunie.

Finlanda prefera sa iasa din Zona Euro decat sa plateasca datoriile altora - ministrul de Finante

Finlanda prefera sa se pregateasca pentru iesirea din Zona Euro decat sa plateasca datoriile altor tari din uniunea monetara, a afirmat vinerea trecuta ministrul finlandez al Finantelor. "Finlanda s-a angajat sa fie membru al Zonei Euro si apreciem ca euro este benefic pentru Finlanda. Totusi, Finlanda nu se va agata de euro cu orice pret si suntem pregatiti pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene", a precizat oficialul. Ministrul finandez al Finantelor a mai admis, in trecut, faptul ca Finlanda, una dintre ultimele tari ale zonei euro care beneficiaza de rating triplu A, "reprezinta o linie dura" in ceea ce priveste planurile de ajutor financiar. Un purtator de cuvant al Ministerului finlandez al Finantelor a tinut insa sa precizeze ulterior ca "orice afirmatie potrivit careia Finlanda va parasi euro este falsa".