Inflatia din China a scazut brusc in luna iunie, adancind si mai mult ingrijorarile privind incetinirea economiei si oferind autoritatilor mai mult spatiu de manevra pentru masuri de sprijinire a cresterii economice, informeaza BBC.

Preturile de consum au crescut cu 2,2 procente in iunie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, a comunicat biroul de statistica al Chinei.

Aceasta cifra este sub nivelul de 3% inregistrat luna precedenta si sub tinta stabilita de guvern, de 4%.

Analistii au spus ca preturile scazute la produsele alimentare au fost principalul motiv pentru incetinirea inflatiei. Preturile la carnea de porc, principalul contributor la inflatia ridicata de anul trecut, au scazut cu 12,2% fata de 2011.

China a luat masuri pentru sprijinirea cresterii, dupa ce criza economica globala a afectat cererea pentru bunurile exportate. Banca centrala a Chinei a redus ratele dobanzii de doua ori de la inceputul lunii iunie, rata dobanzii de referinta la creditare scazand la 6%.

In plus, aceasta a redus si rezervele minime obligatorii - sumele de bani pe care bancile trebuie sa le tina la banca centrala - in efortul de a crestere imprumuturile.