Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

E oficial: Gazprom a demarat actiunea de preluare a unor benzinarii din Romania

Gazprom a demarat actiunea de preluare a unor benzinarii din Romania. Consiliul Concurenţei a anuntat ca analizează o operaţiune de preluare de către Nis Petrol S.R.L. a unor active reprezentând trei staţii de distribuţie de carburanţi, din judeţele Arad şi Sibiu. HotNews.ro a scris in octombrie anul trecut ca NIS, companie subsidiara a Gazprom, i-a propus Guvernului roman dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani. Consiliul Concurentei anunta acum ca cele trei benzinarii din Sibiu si Arad "sunt independente si nu apartin unor lanturi mari". Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, potrivit unui anunt al Guvernului facut in octombrie 2011.

Fragmentarea uniunii monetare pare mai rapida decat forta de reactie a liderilor europeni. Un zid financiar invizibil creste incet in interiorul zonei euro - analiza Reuters

Fragmentarea uniunii monetare pare mai rapida decat forta de reactie a liderilor europeni, se arata intr-o analiza realizata de Reuters. Sefii Uniunii s-au inteles, in principiu, pe 29 iunie, sa puna bazele unui mecanism comun de supraveghere bancara pentru cele 17 state membre ale zonei, condus de Banca Centrala Europeana, desi cele mai multe dintre detaliile importante raman sa fie stabilite. Propunerea a fost un prim pas spre o uniune bancara europeana, care poate include eventual o schema comuna de garantare a depozitelor si un fond de salvare a bancilor, pentru a preveni retragerile masive din banci sau colapsurile, care ar transmite valuri de socuri pe tot continentul. Recent, retragerile depozitelor din bancile spaniole si-au grabit ritmul si nu este clar daca acordul zonei euro de a imprumuta Madridul cu pana la 100 de miliarde de euro va schimba acest flux, daca investitorii se tem ca Spania ar fi nevoita sa apeleze la un plan de salvare de tara, la fel cum au facut Irlanda, Portugalia sau Grecia. Astfel, un zid financiar invizibil, potential la fel de periculos ca si Cortina de Fier care odata a divizat estul si vestul Europei, creste incet in interiorul zonei euro, considera Reuters.

Guvern: In ultimii trei ani, 160 de institutii publice au incheiat contracte de asistenta juridica de peste 150 de milioane de lei

Statul a platit in ultimii trei ani 150 de milioane de lei avocatilor. Aceasta valoare a iesit la iveala dupa mai multe actiuni ale corpului de control al primului-ministru. Guvernul anunta ca in în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 mai 2012, 160 de entităţi publice au încheiat contracte de asistenţă juridică şi reprezentare. Cei mai multi bani au fost incasati de casele de avocatura Raţiu & Raţiu, Boştină & Asociaţii si Stoica & Asociaţii. De asemenea, cele mai mari contracte au fost incheiate de Compania Naţională Loteria Româna, Electrica si Hidroelectrica. Plăţile au fost efectuate în valute precum EURO, dolari si lire sterline, iar sumele au fost transformate în moneda naţională folosindu-se cursul mediu anual publicat de Banca Naţională a României.

Eurobarometru: Romanii in comparatie cu ceilalti europeni cand e vorba de securitate informatica si comportament online

Doar 2 din 10 romani cumpara bunuri si servicii de pe internet si tot atatia si-au schimbat parola adresei de mail in ultimul an. Asta arata un Eurobarometru publicat recent. Potrivit datelor in Romania internetul este accesat mai ales de pe calculatoarele clasice, de birou, iar utilizatorii folosesc foarte putin internet banking, insa sunt cat de cat preocupati de securitatea informatiilor personale online. Din cei 27.000 de oameni intrebati la nivelul Uniunii Eeuropene, 8% spus ca au fost victima unui furt de identitate, iar 40% si-au exprimat ingrijorarea ca datele lor cu caracter personal ar putea fi preluate sau utilizate in mod abuziv.