Ministrii de finante din zona euro s-au inteles sa imprumute Spaniei 30 de miliarde de euro in aceasta luna pentru a ajuta bancile aflate in dificultate, relateaza BBC. Aceasta va fi prima transa din imprumutul agreat in luna iunie, care poate ajunge la 100 de miliarde de euro.

Decizia trebuie sa fie aprobata de parlamentele nationale ale celor 17 state din zona euro, iar ministrii spera ca plata sa fie facuta pana la sfarsitul lunii iulie.

Totodata, ministrii de finante au aprobat si prelungirea termenului limita dat Spaniei pentru reducerea deficitului bugetar la 3%, de la 2013 la 2014.

Randamentele titlurilor de stat spaniole au crescut puternic, luni, inaintea intrunirii ministrilor, existand multe temeri privind aprobarea unei actiuni concrete privind bancile spaniole.

Randamentele obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani, care sunt considerate un indicator puternic pentru rata dobanzii pe care guvernul trebuie sa o plateasca pentru a se imprumuta, au crescut peste pragul de 7 procente, in timp ce randamentele titlurilor italiene au atins 6,1%.

Randamentele peste 7% sunt considerate nesustenabile pe termen lung.

"Dorim sa ajungem la un acord formal in a doua jumatate a lunii iulie, tinand seama de procedurile parlamentare nationale care sa permita o prima rambursare de 30 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii care sa fie mobilizata in cazul unor nevoi urgente pentru sector bancar spaniol", a spus presedintele reales al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

"Vor fi conditii specifice pentru anumite banci si supravegherea sectorului financiar va fi intarita", a adaugat Juncker.

Conform AFP, o noua reuniune a Eurogrupului in acest scop va avea loc pe 20 iulie. Maturitatea imprumuturilor pentru Spania poate ajunge la aproximativ 15 ani, insa aceasta va fi, in medie, "de 12 ani si jumatate", a precizat presedintele Eurogrupului.

Suma exacta de care Spania are nevoie de ajutor pentru bancile sale nu va fi cunoscuta pana in luna septembrie.

In plus, Juncker a afirmat ca Madridul trebuie sa implementeze masurile necesare pentru a-si aduce finantele publice in limitele impuse de regulile Uniunii Europene.

Sambata, primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, anuntase ca va lua curand masuri suplimentare pentru a reduce deficitul bugetar al tarii.