Cresterea schimburilor comerciale cu China si Europa de Est a permis Germaniei sa creeze 500.000 de locuri de munca pe parcursul ultimilor zece ani, conform unui studiu al Agentiei germane pentru munca, publicat marti si citat de AFP.

Chiar daca soldul final al acestui bilant este pozitiv, expansiunea schimburilor a produs atat castigatori cat si perdanti.

Numarul locurilor de munca nou-create a fost mare in sectoarele specializate in export, precum constructia de autovehicule.

Pe de alta parte, sectoarele care intra in concurenta directa cu produsele importate din China si din Europa de Est, de exemplu cele din industria textila, au fost subiectul unor pierderi substantiale de locuri de munca, a precizat agentia.

Per total, cresterea puternica a comertului cu aceste doua regiuni, intre 1998 si 2008, a permis crearea a 493.000 de noi locuri de munca in Germania.

In general, aceasta intensificare a schimburilor comerciale a ajutat la stabilitatea ocuparii, a adaugat agentia, desi inegalitatile dintre diferite sectoare ale economiei germane persista.

In plus, desi durata medie a locurilor de munca s-a majorat in industriile exportatoare, aceasta a regresat in domeniile in care a existat o crestere puternica a importurilor.