Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: TVA de 9% la alimente, cel mai tarziu de la inceputul anului viitor

Constructia bugetului pe 2013 va include cu siguranta TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an, a declarat luni ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o conferinta Mediafax. "Daca nu va fi in acest an, cu siguranta constructia bugetului pe 2013 va incepe cu un TVA redus", a afirmat Daniel Constantin. El a precizat ca masura pe care trebuie sa o aplice statul pentru a combate evaziunea este TVA redusa la produsele alimentare. "Suntem in discutii cu Ministerul de Finante si sper ca dupa misiunea Fondului Monetar International din data de 25 iulie sa putem sa prezentam un grafic foarte clar de implementare a TVA redus la produsele alimentare, de 9%. Eu personal imi doresc chiar din acest an, pe doua zone, morarit si panificatie, sa introducem acest TVA redus, pentru ca acolo este evaziunea cea mai mare in agricultura", a mai spus ministrul. Daniel Constantin a afirmat, in luna mai, ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea fiscala cu 15-20%. Reprezentantii FMI afirmau, insa, atunci ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adesea la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, in principiu, cotele diferentiate de TVA.

Leonard Orban: Pana la sfarsitul anului trebuie luata o decizie politica in vederea unificarii autoritatilor de management al fondurilor europene sub un singur minister

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, considera ca este necesara o decizie politica pana la sfarsitul acesui an in vederea unificarii autoritatilor de management al fondurilor europene sub un singur miniser. "Este necesar un sistem de coordonare mult mai puternic, cu un minister care sa coordoneze cel putin toate autoritatile de management, daca nu si organismele intermediare", a declarat Orban in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax pe tema fondurilor europene. Acesta a precizat ca este o greu de luat o asemenea decizie politica. "De multe ori, bugetele ministerelor sunt mai mici decat fondurile europene pe care le gestioneaza. Parerea mea e ca este nevoie de o decizie politica pana la sfarsitul acestui an", a precizat Leonard Orban. El a adaugat ca este nevoie si de uniformizarea salarizarizarii la nivelul autoritatilor de managament, in paralel cu acordarea unor stimulente care sa faca o diferentiere a performantei. Leonard Orban a mai precizat ca a solicitat ministrilor sa finalizeze pana in septembrie o evaluare in urma careia sa fie stabilite proiectele europene de la care sa fie retrasa finantarea. Vizate sunt acele proiecte care nu au nicio sansa sa fie finalizate pana in 2015.

Finantele au pus gratuit la dispozitie un TelVerde anticoruptie

Ministerul Finantelor Publice a pus la dispozitie gratuit, incepand de luni, Serviciul TelVerde Anticoruptie, cu scopul de a acorda sprijin publicului care considera ca a descoperit sau a fost afectat de acte de coruptie sau alte nereguli in activitatea Ministerului Finantelor Publice si a institutiilor subordonate. "Aceasta masura se inscrie in Planul national de actiune pentru implementarea Strategiei nationale anticoruptie 2012 - 2015. Serviciul TelVerde Anticoruptie 0800800085 este destinat primirii apelurilor telefonice si inregistrarii sesizarilor privind nereguli, abateri sau acte de coruptie infaptuite de catre functionari din cadrul Ministerului Finantelor Publice si institutiile subordonate: Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si Comisia Nationala de Prognoza", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Apelantului ii va raspunde un robot care, dupa mesajul introductiv, ii solicita datele de identificare si il roaga sa apese anumite taste pentru a fi directionat catre institutia competenta, in functie de obiectul sesizarii.

Microsoft anunta ca lansarea comerciala a Windows 8 va fi in octombrie

Microsoft va trimite noul sistem de operare Windows 8 in luna august producatorilor de PC-uri, iar spre final de octombrie noul sistem va fi lansat pe piata, a anuntat Steve Ballmer, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, la o conferinta in Toronto. El a mai spus ca Microsoft va incerca sa intre in competitie cu Apple pe orice segment si ca estimeaza sa vanda in urmatorul an cateva milioane de tablete Surface. Presedintele Consiliului de Administratie al Microsoft a mai adaugat ca Windows 8 este cel mai bun sistem de operare lansat pana acum si cel mai important din ultimii 17 ani.