Institutul german de cercetare economica DIW, considerat in general de centru-stanga, a propus miercuri obligarea persoanelor bogate din Germania sa finanteze statul, pentru a ajuta la restrangerea datoriei, relateaza AFP.

DIW a precizat intr-un comunicat ca o taxare cu 10% a averilor persoanelor fizice mai mari de 250.000 de euro (500.000 de euro pentru o gospodarie) va aduce venituri suplimentare de 230 de miliarde de euro in Germania si va reduce datoria publica, care in prezent se afla la un nivel de peste 80% din PIB.

Aceasta ar viza 8% din populatia germana.

Ideea institutului este de a combina aceasta taxa cu un sistem de "imprumut fortat catre stat", permitand persoanelor bogate sa-si recupereze "o parte a banilor, care ar diminua rezistenta".

DIW merge chiar mai departe si doreste sa propuna un astfel de mecanism si in tarile aflate in criza din sudul Europei, care, conform acestuia, au "averi individuale importante, net superioare datoriilor publice."

Germania nu dispune de o taxa asupra averilor in acest mod.

Rata maximala de impozitare asupra veniturilor in tara este de 42% pentru veniturile de pana la 56.000 de euro pe an, insa aceasta a crescut la 45% pentru toate veniturile care depasesc 250.000 de euro, prag care este deseori numit "impozit pentru bogati".

Statul german nu are pentru moment nicio problema in a se finanta, investitorii 'inghesuindu-se' sa cumpere datorie emisa de Germania, si fiind pe punctul de a accepta rate ale dobanzii negative pe termen scurt.