Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Uzina Dacia din Mioveni pierde trei modele din sase pana la sfarsitul lui 2012. Ramane cu Duster, Sandero si Logan

Masinile Logan MCV, Logan VAN si Logan Pick-Up vor fi scoase din fabricatie; locul lor pe piata va fi luat de Dokker si Dokker Van, fabricate in Maroc, au declarat oficiali ai Renault intr-o conferinta de presa. In prezent, in uzina Dacia din Mioveni sunt fabricate sase modele. De la inceputul anului viitor, uzina ramane cu Duster, Sandero si Logan. Ultimele doua vor fi inlocuite cu noi generatii pe final de an si in 2013. In uzina Renault-Nissan din Maroc sunt fabricate alte trei modele Dacia: Lodgy, Dokker si Dokker Van. Logan Pick-Up, care iese din productia de la Mioveni, va fi inlocuit de un pick-up bazat pe Dokker, care va fi produs tot in Maroc. Astfel, in uzina Renault-Nissan din Maroc vor fi produse patru modele Dacia diferite, iar in Romania trei modele diferite. Directorul comercial al grupului Renault in Romania a declarat ca uzina Dacia din Mioveni lucreaza la capacitate maxima, precizand ca opririle recente de productie nu trebuie sa fie ingrijoratoare, deoarece ele tin de ajustarea productiei la cerere. Vanzarile de autovehicule Dacia la nivel mondial au scazut cu 1,5% anul trecut, in comparatie cu 2010; pe piata romaneasca, declinul a fost de 15 procente. SUV-ul Duster a reprezentat 46% din vanzarile globale, iar in Romania Duster s-a vandut de aproape trei ori mai bine decat micul Sandero.

Fitch: Intensificarea instabilitatii politice din Romania nu e o amenintare la adresa ratingului de tara

Intensificarea instabilitatii politice din Romania nu este, pe termen mediu, o amenintare pentru ratiungul de tara BBB-. Anuntul vine de la agentia de rating Fitch. Pentru ca instabilitatea politica sa influenteze ratingul ar trebui ca ea sa ameninte tintele fiscale si sa intarzie reformele structurale, sau ca tara sa aiba dificultati de finantare. Acest lucru nu s-a intamplat inca, arata Fitch, dar s-ar putea intampla daca instabilitatea devine o trasatura permanenta a vietii politice din Romania. Agentia de rating afirma insa ca amenintarile la adresa ratingului de tara sunt deficientele structurale si expunerea la economia Greciei si a zonei euro. In acest context, principala preocupare exprimata de Fitch este ca situatia politica din Romania - pe care agentia o inventariaza in detaliu - ar putea intarzia reformele structurale cerute de acordul cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, "inclusiv privatizarea companiilor de stat". "Privatizarea a fost deja stopata prin vanzarea esuata a Cupru Min si prin insolventa Hidroelectrica", apreciaza Fitch.

Spania: TVA creste cu 3 puncte procentuale, de la 18% la 21%

Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat majorarea Taxei pe Valoare Adaugata de la 18 la 21%. Cresterea TVA-ului cu 3 puncte procentuale face parte din noile masuri de austeritate impuse tarii, care a obtinut din partea Bruxelles-ului o relaxare a obiectivului sau de deficit, relateaza Agentia France Presse. De asemenea, premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat ca se va proceda la o reforma a administratiei publice care ar trebui sa genereze economii de 3,5 miliarde de euro. Aceasta reforma prevede o reducere a numarului de intreprinderi publice si o diminuare cu 30% a numarului de consilieri locali. Anumite prime ale functionarilor si inaltilor demnitari din administratia publica vor fi reduse. Mariano Rajoy a anuntat si o noua ajustare negativa a cheltuielilor ministeriale, precum si o taiere cu 20% a subventiilor pentru partidele politice, sindicate si organizatii patronale in 2013. Aceste conditii au fost impuse Spaniei de catre Bruxelles, in schimbul unei relaxari a obiectivului de reducere a deficitului, la 6,3% din PIB in acest an, fata de 5,3% asumat initial de guvern.