Investitiile straine directe au scazut in primele cinci luni din 2012 cu 384 milioane de euro, ajungand la nivelul de 465 milioane euro, potrivit datelor publicate vineri de BNR. telor anuntate vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.

De asemenea, sunt considerate investitii straine directe, capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii

rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10% din capitalul social subscris.

Datele BNR arata ca participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 492 milioane euro, iar creditele intra-grup au avut o valoare negativa de 27 milioane euro. Aceste investitii au finantat 24,2% din deficitul contului curent in primele cinci luni.

Mugur Isarescu, in discursul de joi, despre investitii straine:

  • mai putem spera la mari investitii de capital? Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca in continuare noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu.
  • Productivitatea si crearea locurilor de munca depind de investitii.
  • Investitiile directe in sectoare neproductive cred ca au ajuns la o limita.
  • Pentru ca investitiile sa creasca productivitatea unei tari, e nevoie de tehnologie.