Consultant fiscal: Plata TVA la incasare este buna, dar necesita costuri administrative suplimentare, intrucat apare necesitatea unei evidente separate a facturilor emise/ incasate care vor trebui comparate lunar sau trimestrial

de DP     HotNews.ro
Vineri, 13 iulie 2012, 14:42 Economie | Finanţe & Bănci

"Masura este benefica pentru mediul de afaceri, aplicandu-se insa doar IMM-urilor care realizeaza o cifra de afaceri anuala de 500.000 de euro.Beneficiul vine din faptul ca plata TVA la incasarea facturii este o cerinta solicitata in trecut chiar de mediul de afaceri, intrucat ar permite o imbunatatire si o previzionare mai corecta a lichiditatilor firmelor. La momentul actual, firmele crediteaza statul pana la incasarea facturilor emise, existand un decalaj intre colectarea TVA de catre stat - la o luna- si incasarea facturilor de la furnizori - poate dura 3-4 luni si chiar mai mult uneori, crede Dragos Nicolae, Tax Manager Accace Romania.

In ceea ce priveste contribuabilii, masura va necesita din partea lor un efort si eventual costuri administrative suplimentare, intrucat va aparea necesitatea unei evidente separate a facturilor emise respective incasate care vor trebui comparate lunar sau trimestrial; cu toate acestea, raportul costuri/beneficii este in favoarea masurii.

Masura vine pe fondul modificarilor Directivei TVA, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013 si care trebuie pana atunci implementate si de catre Statele Membre; una dintre aceste modificari se refera tocmai la posibilitatea Statelor Membre de a implementa, optional, amanarea platii TVA pana la incasarea facturii, in anumite conditii.

Dincolo de beneficiile masurii, trebuie sa remarcam, inca o data, incalcarea prevederii din Codul Fiscal care stabileste ca orice modificare asupra Codului Fiscal trebuie publicata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare; scopul acestei prevederi este de a oferi mediului de afaceri predictibilitate si timp pentru intelegerea si implementarea modificarilor fiscale; aceasta prevedere, desi contine sintagma de regula, nu a  fost practic niciodata respectata de la introducerea ei (1 ianuarie 2004), devenind inutila prin nerespectarea ei.
Citeste mai multe despre   
Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU Bill Nichols, critic de film si pionier al studiului de film documentar: In timpul facultatii inca nu stiam ca voi deveni. Eu nu eram interesat sa fac bani, ci cautam implinirea. Si a durat o vreme sa imi dau seama.

Bill Nichols, critic de film american, profesor emerit si un pionier al studiului de film documentar contemporan a discutat in cadrul unui interviu despre visele si aspiratiile din tinerete, tehnicile din filmele documentare si influenta tehnologiei in industria cinematografica.
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Bill Nichols

1177 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică