Germania a anuntat ca va ajuta Spania in lansarea unui program de pregatire profesionala de tip german pentru tinerii someri, grup pentru care rata somajului este la 50% din cauza crizei datoriilor suverane, informeaza BBC.

Ministrul Educatiei spaniol, Jose Ignacio Wert, a semnat joi o intelegere cu omologul sau german prin care mai multi spanioli vor avea acces la programele de pregatire din firmele germane.

Rata somajului in randul tinerilor din Spania a ajuns la 52%, cea mai mare din Uniunea Europeana.

Wert a spus ca spaniolii trebuie sa invete cele mai bune practici germane pentru a-si imbunatati abilitatile.

"Dorim ca Germania sa fie modelul nostru in aventura formarii profesionale", a spus acesta, pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine.

"Avem 1,5 milioane de studenti in mediul universitar si doar 270.00 de studenti in scolile comerciale", a spus el, adaugand ca studentii primesc mai mult cunostinte teoretice decat experienta practica si ca multi au lipsuri in ceea ce priveste limbile straine.

Ministrul Educatiei a vizitat workshop-ul Daimler pentru stagiari in Esslingen, in apropiere de Stuttgart, alaturi de omologul sau german, Annette Schavan. Sistemul educational "dual" al Germaniei, combinat cu mai multe perioade de practica si studii in sala de clasa, este in general admirat in Europa si este considerat un factor esential in succesul exporturilor germane.

Schavan a afirmat ca Germania isi va intensifica schimburile educationale cu Spania si va ajuta Madridul sa isi dezvolte propriul sistemul dual. Firmele germane care isi desfasoara activitatea in Spania vor fi incurajate sa angajeze si sa pregateasca mai multi spanioli.

In Germania, rata somajului in randul tinerilor este de 7,9%, mult sub majoritatea partenerilor din UE.

Schavan a declarat pentru Reuters TV ca "exista locuri de munca bune si stagii de practica aici", notand ca tinerii spanioli se pot orienta pentru a munci in Germania.

Insa, aceasta a spus ca, "de asemenea, trebuie sa fie o alta abordare: in Spania si in tarile in care nu exista pregatire vocationala, acest sistem trebuie sa fie introdus si companiile trebuie sa fie convinse pentru a-l introduce".

Cu toate acestea, ministrul Muncii pentru regiunea Renania de Nord-Westfalia, Guntram Schneider, si-a aratat scepticismul asupra initiativei.

Schneider, un membru al partidului de opozitie social democrat, a mentionat ca unele zone ale Germaniei au o lipsa acuta de locuri pentru pregatirea tinerilor someri.

El a spus ca multi dintre ucenici sunt nevoiti sa ocupe locuri de munca pentru care nu sunt pregatiti si ca "turismul abilitatilor" in Uniunea Europeana nu reprezinta o solutie pentru somajul in randul tinerilor, a informat ARD news.