UPDATE Intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro Biroul de presa al Guvernului dezimte informatia potrivit careia oficialii romani vor propune in cadrul discutiilor cu reprezentantii FMI trecerea la impozitarea progresiva:"Biroul de presa al Guvernului dezminte categoric aceasta stire. Conferinta de presa sustinuta de Primul-ministru Victor Ponta si vicepremierul Florin Georgescu va aduce lamuriri suplimentare si in acest sens".
- Scenariul considerat "de baza" este cel care prevede cote progresive de 15-20-30%, a carui eficienta ar fi fost deja testata si in alte state europene
In Romania, cota unica a stimulat cererea, arata un studiu realizat de actualul secretar de stat al Finantelor, Liviu Voinea, aratand ca 82% din castigurile suplimentare din cota unica s-au dus in consumul de bunuri curente. Studiul mai arata ca din punctul de vedere al incasarilor bugetare cota unica nu s-a dovedit un succes: impozitul pe profit colectat de la firme ar fi scazut ca pondere in PIB dupa introducerea cotei unice, iar impozitul pe venit colectat de la persoane fizice a scazut in primul an dupa introducerea cotei unice si a crescut apoi doar dupa introducerea impozitarii pensiilor si dupa cresterea impozitului pe dividend.
- Impozitarea progresiva in Romania, opinii pro si contra
Nu toti economistii sunt insa de acord cu introducerea mecanismului progresiv de impozitare, sustinand ca impactul asupra economiei va fi negativ. "O eventuala revenire la un sistem de impozitare progresiv, cu cote mai ridicate decat nivelul cotei unice actuale, va avea un impact negativ asupra economiei. Relansarea economiei presupune cresterea consumului si a investitiilor iar un nivel mai ridicat al fiscalitatii merge in directia opusa. Contextul volatil international curent limiteaza oricum fluxurile de capital atat de necesare finantarii cresterii economice, iar rata de economisire a celor cu salarii mai ridicate va scadea puternic reducand si mai mult disponibilitatile financiare autohtone pentru investitii.
Mai mult, timing-ul unei asemenea masuri este total nepotrivit si va afecta competitivitatea Romaniei, in primul rand la nivel regional, unde cotele de impozitare a veniturilor sunt, in general, reduse. Istoria recenta a Romaniei arata ca veniturile incasate la buget din impozitul pe venit (ca procent in PIB) au fost superioare in perioada cotei unice comparativ cu perioada 2000-2004, cand a existat impozitarea progresiva. In plus, Romania are nevoie de simplificarea birocratiei, insa un sistem de impozitare progresiv, la care se va adauga probabil un set de deduceri fiscale, va duce la cresterea complexitatii fiscale. Descurajarea motivatiei muncii si a inovatiei vor avea efecte pe termen lung asupra economiei. Cresterea impozitului pe venit, in cote progresive sau nu, va substitui actualul echilibru economic cu unul inferior, mai ineficient, care va genera per ansamblu o pierdere de bunastare la nivelul intregii populatii, impingand economia Romaniei pe un palier de crestere viitoare mai lenta", explica economistul roman Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.
"Schimbari in regimul fiscal, daca se vor face, se cuvine sa fie judecate in relatie cu reformele in functionarea sectorului public (diiminuarea "rentelor", a risipei), cu programul economic al guvernului care va fi dupa noiembrie 2012, care trebuie sa incurajeze economisirea, o orientare a resurselor mai pronuntata spre zona de tradables si altele", explica si prof. Daniel Daianu, profesor la SNSPA.
Oricum, delegatia de negociatori a Romaniei va avea un mandat dificil in timpul discutiilor cu Fondul. Scenariile sunt in faza de finalizare a detaliilor si a impactului bugetar pe care il au. "E nevoie ca la nivel politic sa ne formulam o pozitie comuna, in acest moment existand mai multe variante de lucru, fara sa fie decisa in mod ferm vreuna. Ca va fi la nivelul 30-20-16 sau 30-18-15, ori 16-10-8%, vom vedea. Suntem la faza negocierilor politice interne, dupa care vom prezenta delegatiei Fondului un punct de vedere articulat economic pe aceasta tema", au mai spus pentru HotNews sursele citate.
Vezi aici cum arata distributia salariilor din Romania. O analiza a datelor din 2011 comparativ cu 2010.
Potrivit surselor citate, prin trecerea la impozitarea progresiva in sistemul 16-25-30% veniturile bugetare ar putea creste cu 0,33% - 0,56% din PIB pe an. In schimb, varianta 16-10-8% are sanse mai mici de aplicare intrucat nu ar genera venituri la buget care sa permita incadrarea fara dificultate in tintele convenite cu FMI, fiind necesare alte masuri care sa suplimenteze veniturile. Trebuie remarcat intai ca din cauza distributiei inegale, aglomerate pe partea de salarii mici, nu exista spatiu de manevra realist pentru scaderea impozitului pe venit pentru aceste categorii salariale cu mai mult de un punct procentual (de la 16% la 15%).
Daca ne uitam la cheltuielile cu impozitele si contributiile sociale din 2011 ale romanilor, datele sunt prezentate in graficul de mai jos. Se observa ca in trimestrele al doilea si al treilea din anul trecut, atat contributiile la somaj cat si cele lasanatate au urcat.

Si in privinta bugetului total de cheltuieli, acestea au crescut atat in valoare nominal cat si relative. Grafic, ilstratia acestui lucru o gasiti imediat mai jos.

Intrucat rata efectiva marginala de impozitare (impozitul care este platit pentru fiecare leu aditional de venit) este destul de ridicata pentru cei cu venituri mici, stimulentul acestora pentru munca (cel putin in economia formala) este scazut. Este mare in schimb stimulentul pentru munca al celor cu salarii mari, dar paradoxal acestia sunt foarte putini - 6% din totalul salariatilor au salarii brute declarate peste 4000 RON, ceea ce e greu de crezut totusi in realitate dar arata ca sunt alte cauze care mentin aceste salarii in zona economiei gri. Sursa datelor, INS.
Si in privinta bugetului total de cheltuieli, acestea au crescut atat in valoare nominal cat si relative. Grafic, ilstratia acestui lucru o gasiti imediat mai jos.

Adeptii impozitarii progresive sustin ca scopul acesteia este nu doar de acela de a creste veniturile la buget, dar mai ales de a distribui mai echitabil povara fiscala fata de situatia actuala si de stimula directionarea cheltuielilor private in anumite servicii de utilitate publica (sanatate, educatie) printr-o politica de deductibilitati. Un impozit progresiv ar putea insemna, potrivit estimarilor care vor fi prezentate FMI, aproximativ jumatate de miliard de euro fie in plus la buget, fie pe care cetatenii sa ii directioneze direct catre aceste zone subfinantate de la bugetul de stat.

- Contextul european
Ungaria si Marea Britanie au doua cote de impozit pe venit, Polonia are trei, ca si Germania, iar Franta are cinci trepte de impozitare, dupa cum arata datele Eurostat si OECD.

Cea mai mare cota de impozitare depaseste 40% pentru un anume multiplu de salariu mediu (aproape de 3 pentru Polonia si Franta, si aproape de 6 pentru Germania). Exceptie face Cehia, care are cota unica asemeni Romaniei. Totusi, nivelul total al impozitarii este mai mare decat cel din Polonia sau Marea Britanie.
Germania aplica o formula mai degraba decat un program de impozitare a venitului impozabil peste un anumit prag. Cea mai scazuta rata de impozitare legala peste pragul salariului de baza este de 15,0%, in timp ce cea mai inalta rata este de 45.0%, care se aplica venitului impozabil peste 250.000 de euro/an. In majoritatea statelor europene exista deduceri consistente in cazul salariatilor cu copii in intretinere. In tarile cu impozitare progresiva, aceste deduceri sunt administrate prin declaratia globala de venit.
Experienta statelor europene arata ca impozitarea progresiva are sens doar insotita de un sistem de deductibilitati prin care statul sa directioneze cheltuielile private in anumite domenii de interes (educatie, sanatate) sau sa recompenseze un anumit tip de comportament social (familiile cu copii de exemplu).

In ce priveste contributiile sociale, acestea variaza mult de la tara la tara. Totusi, cu exceptia Cehiei, ele au o anumita regresivitate si chiar sunt plafonate dupa un anume nivel de venit (pentru ca un angajat care contribuie la fondul de sanatate de 10 ori mai mult decat altul nu va primi de 10 ori mai multe sau mai bune ingrijiri medicale). Click pe graficul de mai jos pentru marire. Sursa datelor: OECD, Taxing Wages, editia 2012.

Angajatii cu venituri mari trebuie stimulati prin deductibilitati sa contribuie in sistemele private de sanatate si de pensii, desigur in mod facultativ nu obligatoriu, si nu dupa ce au contribuit cu acelasi procent ca si angajatii cu salarii mici la fondul de sanatate. Este interesant de remarcat ca angajatii pe cont propriu (de multe ori comparabili cu PFA-urile noastre) au un nivel ridicat de contributii sociale, comparabil de multe ori cu cel al angajatilor si angajatorilor la un loc.

Un aspect deseori omis in discutia despre impozitarea muncii este acela privind impozitarea averii. Averea este in mod normal rezultatul muncii (cu exceptiile legale precum mosteniri, donatii, castiguri de capital) si ar trebui sa existe o corelatie intre impozitarea acestora.
Tarile care implementeaza cota unica par inclinate si catre o impozitare scazuta a averilor: Cehia colecteaza doar 0,4% din PIB din impozite pe proprietate, iar Romania colecteaza 0,7% (constant, an de an).

Prin comparatie, Polonia colecteaza 1,2% din PIB, Franta - 3,5% si Marea Britanie - 4,6%. Impozitarea mai drastica a averii este o solutie, mai spun economistii, de a impozita munca la negru sau economia subterana post-factum.
In cele din urma, care va fi solutia adoptata de Romania, o vom afla dupa incheierea discutiilor cu delegatia FMI. Drept este ca aceasta trebuie sa tina cont de o reforma mult mai ampla de care are nevoie sectorul public.
Sa vad acum vreun asa-zis liberal ca mai voteaza USL! Cota unica era chiar printre unicele masuri care aduceau investitori in tara!
Ce comunisti de ultima speta! Pana nu scapam de tot de USL si mogulii care ii sustin, Romania nu are nicio sansa de a intra in randul tarilor occidentale.
Mai mult, unii raspandaci de informatii eronate te-ar face sa crezi ca la un salar de 4000 RON si cota de impozit de 30% inseamna ca 30% din suma (1200RON) se duce pe impozit. FALS! Cel mai probabil pentru salariile peste 4000 ron s-ar ajunge la 20-22%.
Mai sunt si programatorii care nu platesc impozit si deci nu sunt afectati...
Problema este ce fac cei cu venituri mari. Sunt tot felul de matracuci cu salarii imense care nu produc nimic, nici teoreme, nici piulite, dar vor sa aiba impozit mic. Pentru cei care fac cu adevarat ceva, in afara de opturi pe cearsaf si teorii politice, daca aceasta masura va fi combinata cu deducerea profitului reinvestit in mijloace de productie, este SUPER!!! Daca mai platim si TVA la incasare, incep sa ma gandesc daca nu cumva au murit franarii... BRAVO GEORGESCU!!!!
Daca X castiga mai mult decat Y, de ce trebuie sa ii dai in cap lui X? De ce trebuie sa-i pui frana, sa-i ingreunezi viata? Pai omul ala a muncit considerabil mai mult decat Y ca sa ajunga in situatia asta...iar tu il rasplatesti luandu-i mai mult? Practic vrei sa-l aduci pe X la acelasi nivel cu Y, cu toate ca Y e mai prost sau/si mai lenes. Buna politica....foarte incurajatoare.
Un singur lucru nu s-a schimbat in PNL, si sper sa nu se schimbe... Tot timpul au sustinut cota unica de impozitare si sper sa nu cedeze. Macar atat sa faca si ei bun pt tara asta....
2. vreau sa stiu de ce copii trebuie sa plateasca CAS, copiii nu muncesc, nu au venit, iar cuantumul de 36 lei este aproximativ cat alocatia primita. Boc a taiat alocatia cu 25% ei nu o taie dar baga taxe de 80%?!
3. CAS-ul se va plati la salariul mediu brut pe economie, adica daca ai 8 milioane salariu brut, se va plati CAS ca si cum ai avea salariu 22 milioane.
Asta este comunismul propagat de USL si PNL si masurile de relansare economica.
Iar la salarii nu există deduceri pentru profitul reinvestit. Aia e altceva. Să nu amestecăm borcanele.
NU , ati ramas aceeasi .cine are cap si mulceste sa fie jupuit , putorile care plimba sculele dintr-o mana in alta sa fie menajati. Meseriasii BUNI sunt bine platiti , pentru ca produc . Voi astia , CIUMPALACII , astia care ati incasat bani pe " ORDONANTE " vreti bani multi , impozite mici
MARSH LA MUNCA NU LA INTINS MANA
daca dumneata nu ai face asta, atunci de ce crezi ca ai merita sa te plateasca altul cu 6000 de lei pe luna?
doar asa, pentru ca iti zici dumneata asta, in fata oglinzii?
Romania a avut pana in 2004 cota diferentiata si n-a murit nimeni din asta.
Decat sa vina cu idei stupide Guvernul ar face bine si ar incepe lupta adevarata impotriva evaziunii fiscale!
Stii ca in 2011 conform Consiliului Fiscal in Romania s-a incasat doar 54% din TVA-ul care trebuia sa ajunga la bugetul de stat? Adica evaziunea in Romania doar pe TVA este de cca 9 miliarde de euro!
Doamne de ce nu ai facut sa doara prostia.
Sichiar daca nu initiaza ei, daca se plange un cetatean roman la Comisia europeana de discriminare fiscala, or sa introduca rapid impozitul de 30% si pentru programatori.
oare geniile astea nu constientizeaza ca o tara comunista precum China are taxe mult mai mici decat mareata Europa? In felul asta o sa fim un continent de someri in curand... o sa fiti :)
Doar ca uita complet de celelealte impozite plus cat mai plateste angajatorul.
Tot astia, le-au mai promis la precupeti, TVA la incasarea facturilor. Pai dragi tovarasi, nu au facut-o 20 de ani iar acum orice modificare de TVA se face prin negociere cu UE.
In actualele conditii, cine negociaza cu d-alde copy-lot?
Tineti minte:la TVA exista directiva si orice modificare se negociaza.Nu va mai lasati aburiti. De aceea si "cota redusa la alimente" este tot o abureala.
Modificarea plafonului s-a negociat vreun an si jumatate.
Restul este mult praf in ochii celor care prin munca cinstita ingrasa conturile usl-a.
Uite, de exemplu, pot să îi confişte averea lui Năstase şi să plătească pensionarii din ea un an de zile.
pare o utopie, dar ar obliga banii sa circule - generand consum, locuri de munca....
PAi cum ramane cu umilirea oamenilor care munceau pe vremea lui BOC?
Licuriciule cred ca esti cam....intunecat
esti ignorant ca poti sa gandesti asa....
o chirie in bucuresti incepe de pe la 200euro (o garsoniera) in sus... mai adauga utilitati...mai adauga costurile lunare de trai.... daca mai ai si rate...multa sanatate.
zi-mi cat de bogat esti cu un venit de 3~4 mii de ron de luna.
pe zi ce trece platesti tot mai mult statului. Pentru ca statele devin de dreapta si trebuie sa sustina corporatiile. Noi nu ne'am imprumutat ca stat ca sa dm bani bancilor private?
Ciudat e ca tocmai cand incep sa creasca veniturile la buget/sanatate pe cota unica unii inteligenti de la noi vor sa o schimbe.
Nu am fost niciodata de acord cu FMI dar de data asta sper sa nu fie ei de acord.
La actualele cote de impozitare deja sintem mai scumpi decit venicii. Daca mai si majoram impozitul pe venituri nu ne putem astepta la nimic bun.
Investitorii cauta tari care sa fie atractive dpv fiscal. Noi acum nu mai sintem atractivi.
Partea L din USL a adus alaturi de PD-L cota unica. Atunci erau buni, nu?
Ciulinut nu are nicio legatura cu nimeni...
De ce crezi ca nu exista in Franta, Italia, Germania polarizarea sociala ca la noi? Ca nu vezi BMW-uri trecand pe langa caruta trasa de cai ca in Romania!
Iar cheltuirea banului public este foarte transparenta si se vede nu se depune direct in contul usl-inosilor ca la noi.
In tarile occidentale cetatenii chiar sunt respectati de politici. Nu sunt calcati pe trecerile de pietoni de beizadele usl-inoase care-si duc viata prin cluburi si traiesc in palate iar toate astea sunt dobandite din munca noastra. Daca ar fi din adevarate afaceri chiar nu as comenta...
Enumara afaceri care nu au capusat bugetul statului sau nu au fost "cumparate" pe un leu...
Bai, panselutza
Cand o sa plateasca Nastase si Voiculescu si toti politicienii impozite pe veniturile lor pe bune (aia care declara ca au zece milioane salariu si douaj de vile) atunci sa se introduca impozit progresiv ca in Vest. Pina una alta suntem in Romania si nu imi convine deloc sa fiu belit ca eu muncesc, iar sobolanii astia rosii sa traiasca pe spinarea mea.
la n oi problema nu este marimea impozitelor si taxelor, care sunt destul de mari daca adaugi si taxele sociale, ci este problema ca fiscul nu strange banii. Adica ceea ce urmeaza este, "hai sa-o belim pe aia care muncesc cinstit, ca aia care fura sa-si vada mai departe linistiti de furat" asta inseamna politica USL cu impozitele.
PNL e doar un grup de interese care executa ce-i ordona Antonescu, iar pentru el singurul lucru important e sa doarma in scaunul de la Cotroceni.
Eu sunt curios cat timp o sa mai creada unii in fictiunea numita PNL.
Bravo USL, in sfarsit v-ati apucat si de "treaba" ...
Adica unu care munceste pe rupte pentru 1000 euro pe luna sa plateasca 30% (plus Casssssuri) iar unu care are firma si castiga 10000000 plateste doar 16%
Sau poate un impozit pe aerul ce-l respiram.... ce ziceti domnii de la anaf, bagati o propunere , una scurta?
Sau si mai bine, 100% sa mearga la stat si sa primim doar niste bonuri valorice la sfarsit de luna, pentru ceva de mancare, ceva de imbracat si intretinere.
Cred ca trebuie sa incepem sa invatam sa mancam orez cu betisoare.
Va pup. Plec
:D
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates
Dl Antonescu ce parere o avea? Sau d-lui si-a atins scopul si acum umeaza doar discretia liberala?
Ce investitor ar da Romania pe Bulgaria in aceste conditii?
Ce o sa faceti? O sa incurajati evaziunea, nimci altceva...
Nu dati in cap "bogatilor", fiindca aia o sa gaseasca ei niste ocolisuri...
Ci dati in cap oamenilor capabili din tara asta care lucreaza in mediul privat si castiga bine; acestia vor pleca din tara, probabil.
Bravo!
Oare o sa fie oameni care sa isi manifeste protestul fata de masura asta idioata in mod vizibil???
In momentul de fata sunt multe categorii sociale scutite de impozit desi au salarii cu mult peste medie.
Si retineti: nu este o cerinta a FMI, ci o "solutie" a guvernului actual.
Viitorul suna bine. (?!)
Mult iubita sintagmă "decizie politică" nu e explicată, așa că îmi permit sa înțeleg că iubiții majoritari, în lipsă de alte surse de venituri, au hotărât să ne impoziteze mai mult și mai birocratic, dar nu și-au formulat pledoaria prin care să ne ceară recunoștință pentru noile găuri din buzunare.
impotriva vointei Europei si a cetatenilor Romaniei.
Sa mergem toti la vot pe 29 sa votam impotriva demiterii singurului Presedinte democrat din ultimii 100 de ani .
Multumim PDL pentru cei 8 ani de democratie !
1.mentinerea unui nivel mai mic a impozitului care confuce automat la cresterea consumului si deci cresterea sidiversificarea productiei\.
2.birocratie si simplitate reduse si nu necesita tot felul de favoruri pentru diversi,personal redus pentru
administrare.
Cu aceasta ocazie USL isi arata adevarata fata in privinta cresterii bunei stari si creiera unei clase mijlocii care este adevaratul motor ak societatii.Dar de unde cap la ei
Cand au schimbat de la impozitul progresiv la cota unica in cateva luni se colecta mai mult la bugetul de stat desi teoretic trebuia sa se colecteze mai putin.
31.5% CAS
+ 25% TVA
+ 5.5% CASS
+ 0.5% Somaj
= 92.5 % biruri.
==> Tara cu rating de 7.5/100
Vorbesti serios?
o familie care nu reuseste sa economiseasca da tva e salar.
Asadar oricum o dau, numai bine nu o sa fie.
Pe de alta parte ar trebui sa fie data o lege care sa oblige toate guvernele/parlamentele/presedintii sa nu se mai atinga de legile fiscalitatii timp de 5... 10 de ani. Asa bune, rele cum sunt ele la ora actuala. Daca se tot schimba de la an la an si se fac tot felul de experimente, nimeni nu o sa mai vrea sa inceapa o afacere pe aici ca nu se stie ce o sa trebuiasca sa plateasca peste 1 an. Nu isi poate prevedea / planifica afacerea pe termen lung.
Asa ar fi incurajate afacerile si nu tunurile.
UPS e compania aceea de transport !
Tu chiar nu esti prost ;)
Deci, nu stiii ce vorbesti!
Deci PNL-ul este de "dreapta"...
In loc sa incurajam munca noi incurajam evaziunea.
Personal refuz sa mai platesc impozite in Romania iar banii sa fie dati ca pomeni...
http://www.antena3.ro/romania/aproape-1-000-de-pensionari-din-ploiesti-au-cerut-pensia-municipala-promisa-de-primar-in-campanie-175589.html
Ma asteptam la chestia asta din momemntul in care am auzit ca Liviu Voinea freaca menta mai nou pe la MF.
Trebuie sa ne gandim serios sa gasim solutii sa ne protejam veniturile de omuletul asta pe care nu-l ducea mintea la un rationament mai lung de trei pasi.
Uitati-va pe CV-ul lui, daca gasiti un loc de munca cat de cat serios, unde sa fi pus mana sa faca ceva sa-mi ziceti si mie va rog.
Problema e ca-n Romania PSD-ul a aplicat inainte de 2004 procentaje foarte ridicate pe venituri modice.
In plus, in Romania, impozitele pe case sunt mult mai mici decat cele pe masini, de exemplu (ca procent din valoare).
Deci e totusi necesara o reforma fiscala.
2. "Problema e ca-n Romania PSD-ul a aplicat inainte de 2004 procentaje foarte ridicate pe venituri modice."
Si acum de ce crezi ca o sa fie altfel? Impozitarea pe forta de munca e astazi cam pe la 43% (din cheltuiala salariala atat se duce la stat). Asta in conditiile in care impozitul pe venit e 16%, restul sunt contributii la sanatate, pensii, etc Mareste tu procentele astea si o sa ajungem lejer la 50% pentru salariile mai bune. Si atentie, ca nu vorbesc de salarii de 5000 de euro lunar, ci de salarii de 800-1000 euro lunar. Astia sunt bogatasii Romaniei pe care sa ii impozitezi practic cu 50%? Asa e in America? Aia care castiga un venit cat 2 salarii medii e impozitat cu 50%?
3. Pentru cine a uitat: PIB/Capita in Romania e 6000 EURO anual. Asta fata de tarile din vest care au trecut de 20.000 de euro demult. Pentru a recupera decalajele Romania are nevoie de un ritm de crestere de 5-6-7% pe ani, ani si ani la rand. Si de investitii straine masive, capitalul Romanesc fiind subtire.
Cu sistemul asta de impozitare o sa ne dezvoltam? Pai noi suntem Germania sau Canada? O sa ne ia Bulgaria toate investitiile, cu cota lor de 12%. Pana nu recuperam decalajele, nu merita sa crestem taxele.
Bonus: o sa revenim la calculul impozitului global si la regularizarile anuale: un sistem horror, care necesita tone de functionari
Rezultatul: MUNCA LA NEGRU/GRI, salarii in plic si alte cele.
Singurul loc unde trebuiau crescute taxele erau impozitele pe proprietate. Si atat. Dar crezi? remember: Robert Negoita, mare mahar PSD, are in proprietate peste 1000 de locuinte, ca persoana FIZICA. Mai toti politicienii au de la 3-4 case in sus. Ce zici, o sa se mareasca taxele pe proprietate?
Nu o sa avem decat o noua gatuire a clasei de mijloc si atat
O reforma fiscala este necesara dar cred ca trebuie focalizata in primul rand pe fiscalizarea tuturor veniturilor. Am fost la un restaurant din Lipscani intr-o sambata seara si am cerut un bon fiscal. dupa parlamentari cu chelnerul care mi-a spus ca nu e contabila prezenta ca sa-mi puna stampila pe bon am obtinut...bonul fiscal nr.1 (evident ca localul era plin).
Dar mai e mult pana departe...
iti spun atatia oameni ca inainte de 2004 era totul varza si tu insisti ca era foarte bine.. Foarte bine ce?
Nu vreti sa intelegeti ca acum se compenseaza munca si competentele..
Du-te naibii si munceste in SUA sau Canada si o sa vezi cat de dobitoc esti sa sustii ca si in Romania trebuie introduse impozitele diferentiate pe venit!!
Pana nu ai de-a face cu ralitatile din acele tari, taci dreacu cu toate prostiile pe care le debitezi pe site sub diverse nume...
Du-te si intreaba pe Ponta de ce nu mareste impozitul pe proprietate(cum ar fi normal) si apoi de ce statea Robert Negoita langa el la toate interventiile publice dupa castigarea alegerilor locale..!!
Dar acum se vede cat de tembel este sustinatorul USL, sau cel putin ametit: pana acum spuneati ca vreti 25% din salarii inapoi, dar cand USL anunta cu surle si trambite ca mai cresc impozitele pe salariu(diferentiate), voua va suna mai bine decat reducerea cu 25% a salariilor si pensiilor.
Acum, în condițiile unei cote de impozitare de 16%, o cifră de afaceri de 5100 lei este taxată per total cu 45% pentru a rezulta un slariu net de 2800 lei.
După introducerea cotei de impozitare de 30%, aceeași cifră de afaceri va rezulta într-un salariu net de 2340 lei, adică un impozit total de 55%.
Acum, pentru a plăti deci un angajat cu 2800 lei în mână, o firmă trebuie să încaseze lunar 5100 lei din activitatea desfășurată (să zicem export). Din aceștia, 2300 lei (45%) se duc la stat, restul în buzunarul angajatului.
După noua fiscalitate, din aceeași sumă de 5100 lei, statul va vrea 2760 lei (55%), lăsându-i angajatului doar 2340 lei.
Ca angajat, de pe la jumătatea lui iunie începeam să lucrez pentru mine, până atunci lucram pentru stat.
Main nou statul vrea să lucrez pentru el până în august.
Exemplu:
- acum: 2800 lei
- după: 2800 * 0.835 =~ 2340
Austeritatea nu numai ca nu va disparea, ci se va accentua: in primul rand pentru cei care muncesc cinstit.
Stim cu totii ca impozitarea progresiva nu incurajeaza munca. Dar are ca rezultat sigur voturi din partea celor ce nu vor sau nu pot munci.
Un singur lucru am sa-ti spun: prostule! Cum ti-ai permis tu sa crezi ca vei avea stabilitate si predictibilitate si ca ar fi suficient daca tu personal te poti baza pe propriile forte. Las-o dracu de munca, apuca-te de baut! In ritmul asta, cand vei ajunge la pensie, sa nu te astepti sa-ti dea cineva ceva!
luam de la cei ce produc si dam la asistati si sa avem noi de unde fura dupa 8 ani de suferinta!!
asa incurajeaza socialistii munca!!
ura milogii au castigat, comunismul este in plina restauratie!
imbulziti-va la plata taxelor si impozitelor sa aiba de unde da pomenile promise!!
fuga la granite ca se inchid usile!!!
ce parere au jivinele liberale dupa ce au stat atita timp la guvernare?
pe curvele unpriste si minorite nu merita sa-i mai intrebati ca ei nu au fost deloc la guvernare
!!
solutia evaziune la greu si neplata impozitelor!!
Va inchipuiati cumva ca USL va cauta solutii inteligente de crestere economica? Nici vorba, va aplica cea mai banala metoda de a stoarce bani de la romanii care se straduiesc din greu sa le fie mai bine. Deci, va fi mai rau decat inainte!
scuze, dar ... Udrea, Anastase...sunt parfum, in orice context negativ tot dau bine macar vizual, comparativ cu ...dublarea impozitelor la 30%, gatuirea celor care muncesc si "inlesnirea" celorlalti ...si tot asa !
300 de parlamentari ? reorganizarea administrativ-teritoriala ?! astea sunt parghiile de reducere a cheltuielior statului, NU marirea taxelor MUNCA !
daca nu se trezesc romanii rapid la realitate caci oricum au uitat repede, mult prea repede ...o sa fie vai si amar !
Franta:
Up to €6,088 0%
Between €6,089 - €12,146 5,5%
Between €12,147 - €26,975 14%
Between €26,976 - €72,317 30%
Above €72,317 41%
Salariu mediu pe an in Franta: 40000 de euro
Germania:
0% Up to 8,004
14% 8,005-52,881
42% 52,882-250,730
45% 250,731 and over
Salariu mediu pe an in Germania: 42000 de euro
Cum putem sa vorbim de procente de taxare comparabile cu Germania si Franta cand venitul mediu brut anual in Romania este de 10 ori mai mic iar preturile comparabile?
In alta orine de idei, poate cineva sa afirme ca PNL-ul mai "exista"? Poate cineva sa afirme ca USL-ul are la baza ceva din doctrina liberala?
Vai de noi cu USL-ul la putere! Eu unul m-am saturat sa sustin pseudo-revolutionarii, pensiile speciale si programele sociale pentru lenesi. Problema e ca fac parte din minoritate iar "majoritatea" mi-a tot ales "conducatorii" in ultimii 22 de ani.
Deci toate firmele vor emigra acolo si in Romanica impozitele vor veni din...aia
Daca voi aveti impresia ca oamenii care au ceva in cap vor mai sta pe aici multa vreme ca sa fie FURATI de PONTA si restul, va inselati amarnic.
Numai prostii vor mai ramane aici ca sa plateasca o gramada de bani DEGEABA la stat.
Multi uita ca exista niste patronate, care au si ele un cuvant de spus.
Si inca ceva, multi nu stiu ce inseamna impozitare in trepte, iar procentele sustinute in stire sunt nerealiste.
Pana in 2004 tot asa a fost. Schimba doar denumirea: globala, progresiva.
Comunistii au impozitat numai munca cinstita si performanta.
Nu stiu si nu pot decat:impozitare progresiva!
Cote din ce in ce mai mari pentru "nerusinatii" care muncesc!
E bine, sa ne plafonam cu totii, sa facem o uniformizare a salariilor ... puturosii cu 10mil salariu sa fie fericiti, "hotii" cu 4000 ron brut sa aiba si ei tot 10 mil net .... toata lumea sa aiba 10mil salariul! S-ar elimina multe nemultumiri in felul asta.
COMUNISM, here we come!
acum castig de 6 ori mai mult dar mare parte din bani se duc pe rate, ca am casa, nu mai stau la camin :))
dar am fosti colegi de facultate care au terminat cam tot ce se putea termina si stau in continuare bine mersi la camin...am si vecini care stau in fiecare zi pe bancuta si scuipa seminte pentru ca sunt asistati social...am si pensionari in bloc, care in autobuz imi arunca plasa in cap ca sa se aseze pe scaun, asta in timp ce eu ma lupt la usa sa intru in autobuz sa ajung la serviciul unde castig banii din care ii intretin pe cei 2.4 pensionari care se lupa pe un scaun in autobuz...
am masina, am bicicleta, stati linistiti...dupa cum voi avea si bilete de avion pentru o alta planeta, pe care se arata putina recunostinta si celor care muncesc, nu numai pramatiilor care cer asistenta de la stat.
eu iau peste 4000 ron brut, imi castig greu banii si m-am saturat sa ma simt ca in fata unui pluton de executie cand imi primesc fluturasul de salariu. si mi-ar placea tare mult ca daca imi iau 30% impozit, sa se introduca si votul cenzitar, sa nu am aceeasi valoare ca si minoritarii neplatitori de taxe pe care trebuie sa ii tin in spinare.
Asta nu inseamna ca nu ai dreptate
Cum sa te spargi in figuri pentru 3-4 milioane in plus? Pentru unii asta e diferenta intre a mai iesi o data sau de doua ori pe luna pe afara si a sta in casa.
Au dat 3 - 4% la pensii si salarii si au crescut inflatia si pana la urma, crescand preturile, oamenii sunt in pierdere. Nu inteleg de ce, noi, romanii, uitam si ne lasam pacaliti...
In plus poate guvernul sa vina cu o mie de dezmintiri!! Avand in vedere componenta guvernului si calitatea ministrilor nu credem nimic!!!
Dar "REVOLUTIONARII" aia care castiga vreo 2500 lei net, si stau acasa? Suntem condusi de cattiva zeci de mii de revolutionari si de inca cateva milioane de pensionari si bugetari, asta e.Uita toti ca banii de fapt din sectorul privat vin.O sa plece toti care au ceva in cap, sa vedem de unde mama lor mai platesc pensii, revolutionari nesimtiti si asa mai departe.
Singurul efect va fi ca va creste si mai mult evaziunea, munca la negru, niste firme isi vor baga picioarele si o sa plece(vezi ING acum 1 an 2, acuma Eureko da semne de duca), si per total o sa fim toti mai saraci. DAr macar nu ne conduce Basescu ura ura, nu conteaza ca mancam pufuleti important este ca "dictatoru" de Basecu nu este si burghezii aia de castiga 4000 de lei pe luna sunt impozitati
Daca nu ar fi asa atunci AR REDUCE IMPOZITUL PE PROFIT LA 12%
Comunistii astia mafioti de doi bani au falimentat intentionat Romania dupa 1990 pentru a o cumpara pe 1 leu si acum o iau de la capat.
,,Marii investori" romani gen Voiculescu, Vantu, Patriciu, asteapta la taraba.
in caz ca citeste un membru USL, retine si transmite partidului urmatorul mesaj: marirea taxelor si taierile de salarii/pensii sunt apanajul INCAPABILILOR! o astfel de masura o poate lua si un imbecil cu 4 clase, nu-i nevoie de multa substanta cenusie. nu avem nevoie de o armata de guvernanti pentru asta!
nu mai discut de moralitatea unui impozit progresiv. nu suntem egali? de ce munca mea sa aiba un procent de impozit mai mare? sunt mai fraier, sau? cota unica e oricum un impozit progresiv: 16% din 1000 lei sunt diferiti de 16% din 5000 lei. daca statul era moral ne punea sa platim sume fixe. 500 RON sanatate, 100 RON pensie, etc. de ce eu si costica sa platim diferit? nu beneficiem de aceleasi servicii din partea statului?
Problema este ca actualii guvernanti si-au erodat o mare parte din credibilitatea pe care o aveau acum 2-3 luni in doar cateva zile, iar societatea civila, desi adeptul schimbarii, a comutat din nou, dezamagita de ceea ce se intampla.
pai cum adica? in prezent e 43% din venitul muncit, cu celelalte 2 impozite fiscale, "sanatatea" si "pensia" ...
sau defapt ei intentioneaza sa treaca peste pragul de 60% ... succese ...
voi pastrati in continuare articolul in capul paginii, pt ca publicul tinta sa se indigneze in continuare...
Normal....politrucii nu prea stiu ce e aia munca...au fugit de ea ca dracu de tamiie, intrind in politica. Si dara pe spagi nu platesc nici impozit, nici TVA :)
Nu e destul ca ne omoara cursul euro si TVA-ul de 24% ,,,mai impozitam si progresiv ca sa il penalizam cit mai serios pe ciumpalacul ce are tupeul si nebunia de a cuistiga peste minimul pe economie si de o si face cinstit si raportindu-si veniturile!
F bine,...stiu macar un ciumpalac fraier care va deveni evazionist cu dedicatie, oricum tot ce imi is statul pina acum e jaf curat, pe retur nu se vede nimic..nici educatie, nici sanatate, nici respect la autoritati si servicii publice....platind impozite alimentam pusculitza din care se infrupta politrucii, firmele lor de casa si armata inutila de functionarime idioata si birocratica.
Pina acum m-ati jefuit de 16% ..plus alte si alte contributii....bagati voi impozitul gradual si o sa mai primiti 0 - zero !
- firme serioase care platesc taxe si impozite si la care conteaza forte mult imaginea si relatia cu statul
- firme care platesc impozite cat mai putin posibil si care incearca pe toate caile sa ajunga pe pierdere
- firme care lucreaza la negru si care nu platesc decat foarte putine taxe.
Orice marire de taxe si impozite ii va afecta pe primii si ii va avantaja pe cei din categoriile 2 si 3.
Concluzia clara este ca nu se va castiga nimic.
Sistemele progresive sunt bune in tarile dezvoltate.
Romania este o colonie economicacu o economie preponderent agricola, care nu produce decat lohn, nu are cercetare, nu are resurse naturale mari, nu are bani si isi pierde in fiecare zi capitalul uman de valoare.
Ati vrut guvernare PSD, acesta este rezultatul !!!
asta e esenta politicii, stanga cheltuie banii altora pana cand nu mai are ce cheltui
Eu ii cred in stare. Adormitul Crin nu are nici un cuvant de spus. Este doar adormit.
Degeaba se dezminte, este singura posibilitate sa stranga bani la buget. La un calcul simplu, cei peste 4000 ron, o sa aiba cam cu 12% mai putin net. Pai, in acest conditii eu de ce sa ma mai duc la munca ? Pai nu mai duc, pe bune. Sa muncesc ca ala care nu a invatat sa ia bac-ul sa ia bani de la mine ? Nu mi se pare nici macar logic. Tovarasi, o sa distrugeti de tot tara asta.
Oricum, dupa alegerile din toamna, guvernul mai poate introduce inca un impozit pe venit, tot de 16%, unul nou, sa-i zicem impozit de solidaritate - si isi respecta astfel promisiunea ca niciun impozit pe venit sa nu depaseasca 16%.
Sume referitoare la angajat
Salariul brut
5000
Bonuri de masa
0
Sporuri impozabile
0
Reţineri angajat
CAS individual 10.5 %
525
Şomaj 0.5 %
25
Asigurări de sănătate 5.5 %
275
Deducere personală funcţie de bază
0
Impozit pe salariu
668
Sporuri NEimpozabile
0
Salariul net
3507
Sume referitoare la angajator
Reţineri angajator
CASS 5.2 %
260
Şomaj 0.5 %
25
CAS 20.8 %
1040
FNUASS 0.85 %
43
Fond de risc si accidente 0.4 %*
20
Fond creanţe salariale 0.25 %
13
V-am trecut aici sa vedti toti cati bani ia o persoana cu 5000 ron salariul brut. Deci dupa cum vedeti omul ia in mana 3500 ron adica statul ia de la angajat 1500 ron si de la patron inca 1350. Adica sa inteleaga prostii care considera ca staul ia putin ca eu sa iau salariul de 3500 ron patronul cheltuie cu mine 6400 ron, eu iau in mana 3500 iar statul ia de la patron si de la mine inca 2850 ron.
Daca facem regula de 3 simpla inseamna ca statul ia 2850/6350 = 45%.
Ori voi ce vreti sa ne ia statul 70-80%? Daca voi considerati 800 de euro un salariu mare, inseamna ca nu ganditi. Voi vreti sa ma impoziteze cu o taxa uriasa ca sa ce? Voi aveti senzatia ca banii care mi-i opresc mie se duc in sanatate, invatamant, sau in cresterea nivelului vostru de trai. Probabil ca glumiti, acesti bani care imi vor fi luati din munca mea nu vor face decat sa ma duca pe mine la sapa de lemn si sa imbogateasca niste firme de partid care vor castiga (din greseala) niste licitatii de mii si zeci de mii de euro. Va dati seama ca ei ca sa ajunga la putere au fost obligati sa cumpere parlamentari vandabili, ori in momentul cand te imprumuti ca sa poti cumpara favoruri cand ajungi sus trebuie sa ai grija sa dai si inapoi, ca ala doar nu o fi prost sa investeasca fara sa se astepte la castig. Bai ciumpalacilor, banii mei se vor duce la firme de partid nu ajung nici la voi in buzunar, nici in sanatate si sigur nici in invatamant sau cercetare.
Dupa ce se mai calmeaza lucrurile si pun mana pe putere "legal" in tara asta, asta insemnand 2013, e liber la cote si impozite progresive.
Afara cu voi neavenitilor. Nu va mai ajunge matul gros. Adunatura de profitori si oportunisti.
Sa va puneti taxe pe averile voastre dobandite ilegal mai nenorocitilor!
Adica nici sa muncesc in tara asta nu pot ca vin boierii sa mareasca ploconul? Nu va ajung mah chiolhanurile pe banii nostrii? Vreti si pielea de pe noi? Mama voastra de comunisti! Voi meritati toti trasi in teapa!
Exemplu:cum se calculeaza in Franta,care are impozitul progresiv:
pt fiecare familie se calculeaza nr de parti : 1 parte/adult, 0.5 parti/copil
Deci pt o familie cu 2 copii ai 3 parti.
Quotient familial=Totalul castigului se imparte la 3( nr de parti)
sa zicem pt un venit anual de 70.000 quotient=23333
acuma cu transele
prima transa <6000 nu se plateste impozit
transa 1(>6000 si<12000) ai 5.5%=330 eur
transa 2(>12000 <26421) ai 14%=(23333-12000)*14%=1586 EUR
transa 3 (>26421 si < 70830) ai 30% nu priveste exemplul
transa 4(>70830) ai 41% nu priveste exemplul
cat platesti=(330+1586)*3 =5748- deductii eventuale
(exemplu daca pui termopane si izolezi locuinta, daca ai angajat pe cineva sa iti grijeasca de copii
sau de batrani sau sa faca curat etc)
=> in medie in exemplul asta ai platit 8.2% impozit si cuplul castiga cam 6000 eur/luna
ceea ce e destul de rezonabil
pentru toate bancile sunt de vina, cel care dispune de fonduri nu va merge niciodata la ele pentru ca practica dobanzi imense sub pretextul riscului
cel sarac va trai mai scump in cazul in care mai vrea sa si traiasca si pentru a realiza ceva devine sclavul vesnic al sistemului patronat de lumea bancara