Evenimentele recente din Romania au amplificat temerile ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala a Romaniei din ultimii trei ani, iar incertitudinile ar putea persista chiar pana dupa alegerile din toamna si vor afecta, probabil, reformele structurale, precizeaza agentia de rating Moody's citata de Mediafax.

Cu privire la suspendarea presedintelui si convocarea referendumului pentru demiterea acestuia, pe 29 iulie, agentia a mentionat intr-o analiza, publicata luni, ca "aceste evenimente au amplificat ingrijorarea din piata ca turbulentele politice ar putea pune in pericol consolidarea fiscala reusita de tara in ultimii trei ani si sunt de factura negativa pentru ratingul de credit al Romaniei".

In prezent Moody's atribuie Romaniei un ratingul de credit "Baa3", cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung.

Agentia noteaza ca incertitudinile din piata au dus la o depreciere a leului de peste 2% in luna iulie, cea mai puternica scadere inregistrata "pe pietele emergente comparabile" in aceeasi perioada.

Deprecierea monedei nationale a provocat cresterea costurilor de finantare ale Guvernului, majorand costurile de credit si de rambursare a datoriilor pentru "toti debitorii romani", afirma Moody's.

Totodata, dincolo de reactia pietelor, agentia de rating aminteste ca deficitul bugetar este mai redus in prima jumatate a acestui an fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, iar tensiunile politice nu reprezinta o noutate in Romania, presedintele fiind suspendat si in 2007, cand rezultatul referendumului a fost in favoarea sa.

"Totusi, tinand cont de incertitudinile economice regionale si globale, temerile din piata privind actuala suspendare sunt generate partial si de faptul ca partidul din care provine Traian Basescu, formatiunea de centru-dreapta PDL, a fost asociata cu consolidarea fiscala din ultimii trei ani, in timp ce partidul dominant din actuala coalitie USL, PSD, de centru stanga, a criticat in trecut unele masuri de austeritate si a operat o crestere modesta a salariilor din sectorul public dupa ce a venit la putere", se spune in raportul Moody's.

Incertiduinile de pe scena politica ar putea persista pana la alegerile din trimestrul al patrulea, chiar dincolo de acest moment, si vor intarzia, probabil, reformele structurale care vizeaza sectorul "vast" al companiilor de stat din Romania, anticipeaza agentia de rating.

O a doua consecinta negativa a evenimentelor politice recente, respectiv reactiile externe, a provocat ingrijorare in piete ca ar putea afecta relatiile dintre Romania si UE, o sursa importanta de sprijin institusional si financiar pentru tara.