Banca Centrala Europeana (BCE) va fi in masura sa isi asume rolul de supraveghetor unic al bancilor din zona euro "de maine" daca acest lucru este necesar, a precizat guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, intr-un interviu acordat cotidianului Handelsblatt marti, relateaza AFP.

"Institutia este credibila, ea poate face acest lucru bine si rapid (...) Asteapta doar un proiect de supraveghere globala a bancilor din zona euro. Daca acesta va fi finalizat azi, el poate fi pus in aplicare de maine", a spus Noyer.

Liderii din zona euro au decis pe 29 iunie realizarea unei supravegheri centralizate la nivelul uniunii monetare, o prima etapa inainte de a permite accesul bancilor comerciale aflate in dificultate sa se recapitalizate direct prin intermediul fondurilor europene.

Detaliile arhitecturii acesteia nu au fost inca definite, insa cea mai mare parte a liderilor europeni solicita ca rolul de supraveghetor sa fie incredintat BCE, aceasta putandu-se baza pe bancile centrale nationale, care dipsun de puteri semnificative privind supravegherea.

In egala masura, Noyer a afirmat ca toate bancile, nu doar cele mai importante, vor fi sub supravegherea acestei autoritati europene.

"Nu ne gasim in aceasta situatie dificila din cauza bancilor sistemice, ci din cauza bancilor mici si medii ce activeaza pe pietele lor interne", a adaugat acesta.

Un supraveghetor unic al bancilor din zona euro ar trebui sa fie "operational" de la finalul anului, a asigurat martea trecuta comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, dupa reuniunea ministrilor de Finante ai celor 27 de state membre ale UE, desfasurata la Bruxelles.