Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) a emis pentru prima data titluri de datorie la rate ale dobanzii negative pentru obligatiunile pe 6 luni, arata un comunicat publicat marti de banca centrala germana, Bundesbank, cea care gestioneaza aceste operatiuni, relateaza AFP.

FESF a imprumutat in jur de 1,5 miliarde de euro pe 6 luni la o rata negativa de -0,0113%, ceea ce arata dorinta de securitate a investitorilor, care aleg sa inregistreze pierderi pentru a achizitiona titlurile fondului european.

Este pentru prima data de la crearea acestuia cand FESF se imprumuta la o rata negativa, indiferent de maturitati.

Cererea investitorilor a fost de peste 4,4 miliarde de euro.

Pe 19 iunie FESF a imprumutat 1,5 miliarde de euro pe 6 luni la o rata a dobanzii de 0,1421%, nivel aflat in scadere in raport cu ultima operatiune de acest tip.

Contextul de criza din zona euro preseaza mai multi investitori sa isi securitizeze la maxim plasamentele realizate pe termen scurt, iar o rata negativa a dobanzii arata ca investitorii accepta ca, la scadenta, sa li se ramburseze o suma mai mica decat cea pe care acestia au imprumutat-o.

Acest fenomen a facut ca Germania, Olanda, Danemarca si Franta sa se imprumute pe termen scurt la rate negative ale dobanzii, in timp ce ratele pentru Italia si Spania, tari care sufera de o lipsa de incredere din partea pietelor, au inregistrat cresteri semnificative.

Totodata, ultima tara care a intrat in acest grup este Belgia. Aceasta a emis pentru prima data titluri de stat la o rata negativa, ceea ce doveste ca tendinta investitorilor de a accepta pierderi in schimbul sigurantei se intensifica.

Pentru emisiunea sa de obligatiuni de stat pe trei luni, in valoare de 1,525 miliarde de euro, rata dobanzii a fost de -0,016%.

Belgia are o datorie publica de peste 100% din Produsul Intern Brut. Datoria statului a crescut in primul trimestru din 2012 cu 15,6 miliarde de euro, ajungand la 377,3 miliarde. Ca pondere in PIB, aceasta s-a majorat de la 98,2% la finalul anului trecut la 101,8%.

Totusi, chiar daca ratele negative ale dobanzii sunt semnale pozitive pentru statele care emit datorie sau pentru FESF, acestea arata de asemenea si "o anumita disfunctionalitate a pietelor", asa cum a afirmat recent guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer.