Criza continua sa ameninte supravietuirea zonei euro in ciuda progreselor realizate la ultimul summit european, apreciaza Fondul Monetar International, intr-un raport publicat miercuri, in care pledeaza pentru concretizarea rapida a uniunii bancare si solicita BCE sa actioneze, relateaza AFP.

"In ciuda deciziilor politice majore, pietele financiare raman supuse unor tensiuni puternice in anumite parti ale regiunii, ceea ce pune in discutie chiar perenitatea uniunii monetare", avartizeaza FMI, in raportul anual privind zona euro.

Acest diagnostic vine dupa ce cancelarul Angela Merkel a afirmat in aceeasi zi ca este "optimista" dar nu "asigurata" in ceea ce priveste reusita proiectului european, deoarece "anumite tari din Europa au inca multa munca de facut" pentru a recastiga increderea pietelor.

FMI arata in raportul sau ca "legaturile negative intre finantele statelor, banci si economia reala sunt mai puternice decat niciodata".

Pentru a rezolva aceasta situatie, "prima prioritate este punerea in practica a unei uniuni bancare la scara zonei euro" cu o supervizare comuna, o garantare a depozitelor si o autoritate insarcinata cu gestionarea problemelor bancare.

FMI apreciaza ca "progresele care s-au realizat in aceasta directie in cadrul summitului din 28 - 29 iunie sunt binevenite", dar procesul trebuie accelerat.

"Agravarea crizei lasa sa se inteleaga canu sunt tratate cauzele profunde", spune FMI. Or, "doar o actiune convingatoare si concertata pentru completarea Uniunii economice si monetare poate stopa declinul increderii in privinta acestei regiuni".

Al doilea dosar avansat de FMI: aplicarea masurilor de relansare a cresterii.

Institutia a publicat in 15 iulie previziunile de crestere pentru zona euro, de -0,3% in acest an si de 0,7% in 2013.

Potrivit FMI, cererea interna va ramane slaba, ajustarile bugetare vor afecta cresterea, exporturile nu vor profita foarte mult de scaderea euro iar somajul va ramane mare. In schimb, inflatia ar urma sa scada semnificativ si ar putea chiar sa devina negativa.

Riscul de deflatie, care s-ar putea concretiza la inceputul lui 2014, este "relativ redus in economiile cu crestere rapda, dar serios in tarile periferice" din zona euro.

Relansarea cresterii trebuie sa treaca printr-o competitivitate mai buna, deoarece zona euro pierde teren in comparatie cu concurentii sai, subliniaza raportul, care cere reforme structurale. Revizuirea in profunzime a pietei muncii, a sistemelor de pensii, a fiscalitatii ar putea antrena o crestere a PIB-ului de 5% in cinci ani, apreciaza FMI.

In acest interval, BCE poate si trebuie sa intervina: "Avand in vedere ca inflatia este slaba si se diminueaza, BCE are posibilitatea reducerii ratelor si aplicarea altor masuri neconventionale care ar usura presiunea pe unele piete", se arata in acest raport.

Acest lucru s-ar putea concretiza printr-o politica de relaxare cantitativa prin intermediului unui program de achizitionare de obligatiuni de stat.

FMI preconizeaza si o noua operatiune de imprumut pe termen scurt pentru banci, pe modelul celor doua precedente operatiuni similare, din decembrie si februarie.

Fondul apreciaza ca zona euro ar trebui sa-si intareasca integrarea bugetara prin introducerea unor "forme limitate de mutualizare a datoriei".

FMI nu mentioneaza explicit euro-obligatiunile, fata de care Germania este foarte reticenta, dar evoca posibilitatea unor "eurobills", punerea in comun a unor titluri de datorie de tari din zona euro si instaurarea unui fond de amortizare a datoriei.