Presedintele chinez, Hu Jintao, a declarat joi ca tara sa va dubla fondurile pentru continentul african, acestea ajungand la valoarea totala de 20 de miliarde de dolari. Ele vor fi destinate infrastructurii, agriculturii, industriei prelucratoare si dezvoltarii IMM-urilor.

Aceste imprumuturi, despre care presedintele chinez nu a specificat pe ce durata se vor intinde, reflecta prezenta crescanda a Chinei in Africa, unde aceasta tara si-a sporit considerabil investitiile, in special in materii prime necesare pentru continuarea cresterii economice a celei de-a doua economii mondiale, scrie AFP.

Beijingul, care gazduieste pana vineri la a cincea Conferinta ministeriala China-Africa, anuntase imprumuturi catre continentul african de 10 miliarde dolari la ultima conferinta China-Africa, de la Sharm el-Sheikh, in Egipt in 2009.

Schimburile comerciale intre China si Africa au totalizat anul trecut 166,3 miliarde de dolari, in crestere cu 83% fata de 2009, potrivit Ministerului chinez al Comertului.

Potrivit acestuia, China a devenit cel mai mare partener comercial al Africii.