Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea unor benzinarii din Arad si Sibiu de catre Nis Petrol, firma membra a Gazprom

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea unor benzinarii din Arad si Sibiu de catre Nis Petrol, firma membra a Gazprom. Analiza autoritatii a aratat ca aceasta operatiune nu are ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante pe pietele relevante. Astfel, Consiliul Concurentei anunta ca "nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea operatiunii cu un mediu concurential normal". Divizia NIS desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii in sectorul energetic prin explorarea, productia, procesarea, vanzarea si distributia de produse petroliere. HotNews a scris in octombrie 2011 ca aceasta companie subsidiara a Gazprom a propus Guvernului roman dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani. Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, potrivit unui anunt al Guvernului facut anul trecut.

Zona euro este in pericol, afirma FMI, care cere Bancii Centrale Europene sa actioneze

Criza continua sa ameninte supravietuirea zonei euro, in ciuda progreselor realizate la ultimul summit european. Concluzia apartine Fondului Monetar International si a fost publicata intr-un raport publicat miercuri. Fondul pledeaza pentru concretizarea rapida a uniunii bancare si solicita Bancii Centrale Europene sa actioneze, relateaza Agentia France Presse. "In ciuda deciziilor politice majore, pietele financiare raman supuse unor tensiuni puternice in anumite parti ale regiunii, ceea ce pune in discutie chiar perenitatea uniunii monetare", avertizeaza FMI, in raportul anual privind zona euro. Acest diagnostic vine dupa ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat in aceeasi zi ca este "optimista", dar nu "asigurata" in ceea ce priveste reusita proiectului european. Asta pentru ca "anumite tari din Europa au inca multa munca de facut" pentru a recastiga increderea pietelor, sustine oficialul german. Fondul Monetar International arata in raportul sau ca "legaturile negative intre finantele statelor, banci si economia reala sunt mai puternice decat niciodata". Pentru a rezolva aceasta situatie, "prima prioritate este punerea in practica a unei uniuni bancare la scara zonei euro", cu o supervizare comuna, o garantare a depozitelor si o autoritate insarcinata cu gestionarea problemelor bancare. FMI sustine ca "agravarea crizei lasa sa se inteleaga ca nu sunt tratate cauzele profunde".

Piata auto europeana a scazut cu 6,8% in primul semestru din 2012. Iata tarile si marcile care cresc si cine se duce in jos

Piata auto europeana a scazut cu 6,8% in primul semestru al anului. Astfel, inmatricularile de automobile noi au scazut in Uniunea Europeana de la peste 7 milioane unitati la aproape 6,500 milioane. Tarile cu cele mai mari scaderi sunt Grecia si Portugalia, cu un declin mai mare de 40%, iar marcile ale caror vanzari au scazut cel mai mult sunt Alfa Romeo si Mitsubishi. Piata auto romaneasca a crescut cu 5%, in timp ce vanzarile Dacia sunt pe minus cu aproape 6 procente. Topul celor mai mari piete auto europene ramane relativ neschimbat, cu Germania pe primul loc, urmata de Marea Britanie si Franta. Aceste trei piete auto sunt singurele care au trecut de pragul de un milion de unitati in prima jumatate a anului 2012. In Romania, inmatricularile de masini noi raman la un nivel modest, in timp ce masinile second-hand trec printr-o perioada foarte buna, crescand cu peste 60%.