Spania, care face obiectul unui plan de salvare european adresat sistemului sau bancar, a imprumutat joi 2,981 miliarde de euro pe 2,5 si 7 ani la rate ale dobanzii in crestere, aceasta tara fiind privita in continuare cu incertitudine de piete, relateaza AFP.

Suma imprumutata se situeaza in partea de sus a intervalului vizat (intre 2 si 3 miliarde de euro), insa ratele dobanzii sunt in crestere in raport cu ultimele emisiuni similare: 5,204% la titlurile pe doi ani (fata de 4,335% pe 7 iunie), 6,459% la cele pe 5 ani (fata de 6,072% pe 21 iunie), iar pentru obligatiunile de stat pe 7 ani rata dobanzii a fost de 6,701%, comparativ cu 4,832% pe 16 februarie.

Cererea investitorilor a fost insa sustinuta, depasind 6,4 miliarde de euro.

Primul ministru Mariano Rajoy a recunoscut la finalul lunii iunie ca tara nu va putea "sa continue sa se finanteze pe termen lung la ratele de dobanda impuse de piete in prezent, ingrijorate de situatia bancilor si de conturile publice ale tarii".

Insa, ministrul economiei, Luis de Guindos, a asigura ca Spania nu va avea nevoie de un plan de salvare propriu-zis dupa ajutorul european acordat bancilor de zona euro, care poate ajunge la aproape 100 de miliarde de euro.

Ministrii de finante din zona euro ar trebui sa finalizeze vineri detaliile acestui plan de sustinere (rata a dobanzii, calendar, conditii asociate acestui imprumut) si sa permita eliberarea la sfarsitul acestei luni a unei prime transe de 30 de miliarde de euro, care ar fi folosita in caz de nevoie urgenta pentru recapitalizarea bancilor in aceasta vara.