Guvernul ar trebui sa incetineasca ritmul de reducere a cheltuielilor bugetare anul viitor daca economia Marii Britanii nu isi va reveni, precizeaza Fondul Monetar International in raportul sau anual privind economia statului, citat de BBC.

FMI mentioneaza ca masurile de majorare a taxelor si reducere a cheltuielilor bugetare, introduse incepand cu primavara anului 2010, au diminuat cresterea economica cu aproape 2,5 procente in ultimii doi ani.

Acesta a reiterat faptul ca Marea Britanie are nevoie in continuare de stimulente monetare, care pot include mai multe masuri de relaxare cantitativa (quantitative easing) si o reducere a ratelor de dobanda.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a prezentat in luna mai un rezumat al raportului, insa varianta completa a acestuia a fost publicata joi.

"Daca economia nu isi revine si somajul nu reuseste sa scada chiar si dupa stimulente monetare suplimentare substantiale si masuri puternice de relaxare a creditarii (...) raspunsul politicii ar trebui sa includa o incetinire a consolidarii fiscale", considera FMI.

In particular, ajustarea fiscala pentru 2013-2014 ar trebui sa fie intarziata daca nu va exista un impuls in economie pana la inceputul anului 2013.

De asemenea, Fondul a constat ca tara a facut un progres semnificativ in ceea ce priveste obtinerea unei pozitii bugetare mai sustenabile.