Situatia economica a Europei este "foarte dificila" si ingrijoreaza restul lumii, a declarat luni, la Paris, Pascal Lamy, directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dupa o intalnire cu presedintele francez Francois Hollande, relateaza AFP.

In Europa, "situatia este foarte dificila", a subliniat Lamy. "Aceasta este, evident, problema majora a saptamanilor si lunilor urmatoare", a adaugat el.

"Restul lumii este extrem de ingrijorat cu privire la ce se intampla sau ce nu se intampla in Europa", a mentionat Lamy.

Referitor la problemele de competitivitate ale economiei franceze, reprezentantul OMC a subliniat ca solutia va fi probabil un transfer al presiunii fiscale de la intreprinderi spre populatie, oricare ar fi modalitatile de realizare a unui astfel de transfer, cresterea TVA sociala sau a constributiilor sociale, acordand atentie impactului pe care acest lucru l-ar putea avea asupra consumului.

Parlamentarii au votat saptamana trecuta abrogarea legii de TVA sociala implementata in februarie de fostul guvern Fillon si care ar trebui sa se aplice incepand cu 1 octombrie 2012.

Guvernul francez inca nu a decis cu ce sa inlocuiasca aceasta taxa, a precizat purtatorul de cuvant Najat Vallaud-Belkacem, care a afirmat insa ca deciziile nu privesc o crestere a contributiilor sociale.