​Spania poate recurge la un plan de salvare global "relaxat", prin care sa solicite o linie de credit pentru a putea face fata unei scadente de plata de aproape 28 de miliarde de euro in luna octombrie a acestui an, pe care statul nu ar putea sa o onoreze la rata de dobanda actuala, a relatat marti cotidianul El Economista, citat de AFP.

Subliniind faptul ca pretul unei "salvari globale" pentru Spania, asemanator celor pentru Grecia, Irlanda sau Portugalia, ar fi foarte ridicat, Madridul are in vedere mai multe alternative, scrie cotidianul citand surse guvernamentale.

Acest nou ajutor european, dupa cel acordat bancilor spaniole, care poate ajunge pana la un nivel maxim de 100 de miliarde de euro, s-ar face prin negocierea unui plan de salvare global "relaxat", conform surselor.

Tarile europene ar oferi o linie de credit temporara Spaniei pentru ca aceasta sa poata sa faca fata scadentelor financiare in 2012, precum ajutorul regiunilor pentru care guvernul a anuntat crearea unui fond public de maxim 18 miliarde de euro.

Jurnalul a precizat ca analistii,in unanimitate, spun ca, daca ratele de dobanda vor continua sa ramana la un nivel record, Spania nu va putea sa isi respecte obligatiile unei plati de aproape 28 de miliarde de euro in octombrie.

"Pe termen scurt, singura solutie poate fi o actiune a Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a conduce la o relaxare a ratelor, in special pentru achizitia de datorie spaniola", a afirmat operatorul de piata Renta4, rezumand opiniile mai multor experti.

Situatia Spaniei este in centrul preocuparilor investitorilor. Ratele de dobanda la titlurile de stat pe 10 ani ale Madridului au atins luni 7,5%, un nou nivel record de dupa crearea zonei euro, in 1999. Aceste rate sunt considerate nesustenabile si fac dificila finantarea de pe piete a Madridului.

In plus, Spania s-a imprumutat marti cu 3,05 miliarde de euro pe trei si sase luni, la rate ale dobanzii in crestere, pe fondul unor piete tensionate si ingrijorate cu privire la solvabilitatea tarii, afectata puternic de situatia sistemului bancar spaniol si a regiunilor.

Trezoreria spaniola si-a depasit cu putin obiectivul, situat intre 2 si 3 miliarde de euro, insa la rate ale dobanzii in crestere. Aceasta a platit pentru titlurile de stat pe trei luni o rata de 2,434% (fata de 2,362% la ultima emisiune similara) si 3,691% pentru titlurile pe sase luni (fata de 3,237%).

Cererea investitorilor, care au fost probabil atrasi de aceste rate ale dobanzii inalte, a fost puternica, depasind marti 9 miliarde de euro.