Spania se afla intr-o situatie "mai grava decat Irlanda, o tara salvata" de Uniunea Europeana, a declarat marti fostul guvernator al Bancii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez citat de AFP. Ordonez a fost audiat de o comisie de deputati instituita pentru a supraveghea reforma financiara, fostul guvernator fiind acuzat ca nu a luat masuri pentru a impiedica criza care a necesitat interventia europeana pentru salvarea bancilor spaniole si care a provocat temeri cu privire la solvabilitatea tarii.

"In primul semestru al acestui an, am fost sanctionati pentru prabusirea increderii in Spania si in sistemul financiar al tarii, pana la un nivel dinimaginabil in urma cu sapte luni", a afirmat Ordonez.

"Astazi suntem (intr-o situatie) nu doar mai rea decat a Italiei, ci si decat a Irlandei, o tara salvata" de Uniunea Europeana a adaugat acesta precizand ca "cel mai grav lucru este pierderea increderii in bancile noastre" care raman inca solide.

"Guvernul nostru si societatea spaniola se vor confrunta in urmatoarele luni cu situatii foarte complicate", a mai afirmat fostul guvernator.

Orice conflict politic nu poate decat agrava criza increderii de care sufera Spania, a avertizat Ordinez adaugand ca "multe lucruri au fost facute gresit si o multime de lucruri care ar fi trebuit facute nu au fost facute, in special pentru a rezolva problema bancara".

Miguel Angel Fernandez Ordonez a fost obligat sa demisioneze dupa salvarea publica a bancii Bankia, printr-un bailout de 23,5 miliarde de euro care a precipitat un plan de ajutor european pentru bancile spaniole de pana la 100 de miliarde de euro.

Potrivit AFP, mai multe plangeri au fost depuse impotriva conducerii Bankia, printre care si impotriva presedintelui bancii de la acea vreme, Rodrigo Rato, fost ministru al economiei si fost director general al FMI, care a demisionat.