Agentia americana de rating Moody`s a retrogradat marti de la "stabila" la "negativa" perspectiva Fondului european de stabilitate financiara (EFSF), la o zi dupa coborat pespectiva economiei Germaniei, principalul sau contribuitor. Agentia a mai anuntat ca mentine calificativul triplu A al Fondului, cel mai mare rating posibil, estimand ca acesta va continua sa beneficieze de garantii din partea economiilor solide din Zona Euro.

Dar, Moody`s a a avertizat ca este "ce in ce mai probabil" ca in urmatoarele 12-18 luni, Fondul sa-si piarda ratingul AAA, daca contribuitorii sai principali, printre care Franta, vor fi retrogradati de la triplu A, scrie presa internationala.

Aceasta reevaluare de inscrie in randul "modificarilor recente aduse de Moody`s pespectivelor de rating ale statelor din Zona Euro, care sunt garanti ai EFSF", a explicat agentia intr-un comunicat de presa.

Luni, Moody`s coborase de la "stabila la negativa", perspectiva de rating pentru Germania, dar si pentru Olanda si Luxemburg, ca urmare a "cresterii incertitudinii" in Zona Euro si a unei "mari probabilitati" ca tarile aflate in dificultate sa aiba nevoie de un nou ajutor financiar.