Statul elen va vinde institutia de credit ATEbank, la care detine o participatie de 77%, a declarat, miercuri, un oficial din Ministerul de Finante de la Atena, banca din Grecia anuntand anterior ca a scos la vanzare sucursala locala, ATEbank Romania, relateaza Mediafax.

ATEbank detine pachetul majoritar la ATEbank Romania si deruleaza operatiuni pe piata locala a asigurarilor, prin ATE Insurance.

Decizia vanzarii a fost luata marti seara la o intalnire intre ministrul de Finante, Yannis Stournaras, si guvernatorul Bancii Greciei, George Provopoulos.

"Vanzarea va fi derulata pentru a aduce un beneficiu maxim statului elen", a spus un oficial grec, citat de Wall Street Journal, fara a da detalii referitor la modul in care se va desfasura aceasta.

Banca, un creditor traditional al sectorului agricol, se afla intr-un proces de restructurare pentru a scapa de creditele neperformante si de ubsidiarele neprofitabile.

Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit din Grecia, de asemenea prezenta in Romania, si-a exprimat interesul pentru achizitia ATEbank.

Potrivit oficialului, ministrul si guvernatorul bancii centrale au discutat si despre planul de recapitalizare a sectorului bancar.

Grupul ATEbank a anuntat in mai 2011 ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

ATEbank detine 483 de sucursale in Grecia, 35 in Romania si una in Germania.

Institutia de credit elena controleaza 93,27% din actiunile ATEbank Romania, un alt actionar important fiind Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 3,83% din actiuni.