Citigroup considera ca exista in prezent 90% sanse ca Grecia sa paraseasca zona euro in urmatorul an si jumatate, cu dificultati economice prelungite si efecte secundare asupra celorlalte state din blocul monetar, relateaza Bloomberg.

Intr-o nota a unui analist, Citigroup si-a revizuit prognoza privind iesirea Greciei din zona euro de la o estimare initiala de 50% la 75%, si a spus ca acest lucru are cele mai mari sanse de a se realiza in urmatoarele doua-trei trimestre, mentionand data de 1 ianuarie 2013.

Asa numita troica, formata din creditorii internationali ai Greciei, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana, este prezenta la Atena in aceasta saptamana pentru a verifica daca tara isi va atingele tintele din programul de salvare.

"Scenariul nostru de baza are in vedere dificultati economice prelungite si presiuni ale pietelor financiare asupra statelor de la periferie, care se vor propaga intr-o noua recesiune pentru zona euro ca intreg in acest an si in urmatorul", precizeaza Citigroup.

In plus, Citigroup avertizeaza si asupra faptului ca, in ciuda acordului de salvare pentru sistemul bancar spaniol, Spania si Italia vor fi nevoite, probabil, sa apeleze la unele forme de salvare pana la sfarsitul anului 2012.

Randamentele titlurilor de stat spaniole pe doi, cinci, zece si 30 de ani au crescut la cele mai ridicate niveluri de la crearea zonei euro in aceasta saptamana, randamentele la titlurile pe 10 ani atingand chiar 7,69% pe 22 iulie.

Pe de alta parte, prima pe care investitorii o cer pentru a detine titluri italiene pe 10 ani in dauna titlurilor germane a crescut pe 24 iulie la cel mai ridicat nivel de la venirea primului ministru Monti in fruntea guvernului, pe 16 noiembrie.

Autoritatile discuta deschis in prezent si cu privire la posibilitatea ca Grecia sa aiba nevoie de o noua restructurare a datoriei. Evengelos Venizelos, lideri al partidului Pasok, a afirmat pe 7 iulie ca o depreciere a titlurilor detinute de BCE poate fi unul dintre pasii pe calea spre o reducere ulterioara a datoriei publice a statului elen.