Banca Centrala Europeana (BCE) va lua toate masurile pentru a pastra moneda euro, a declarat, joi, la Londra, presedintele institutiei europene, Mario Draghi, citat de AFP.

"BCE va face tot ce este necesar pentru a pastra moneda euro. Si, credeti-ma, va fi suficient", a declarat el in cadrul unei conferinte pe seama investitiilor, retransmisa de postul de televiziune Bloomberg.

Presedintele institutiei de la Frankfurt, presat de mai multe state care sunt afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a subliniat in egala masura progresul "extraordinar" din ultimele sase luni realizate de catre europeni, asigurand ca ritmul reformelor a fost bine fixat.

Cu toate aceste, el a reamintit ca nu este responsabilitatea bancii centrale de a actiona in locul statelor membre. Dar, a spus el, zona euro are mijloace prin care sa contracareze speculatiile de pe piete, multumita in special fondurilor de securitate financiara, a caror functionare a fost imbunatatita.

Tarile din Sud, precum Spania, Italia sau Portugalia, nu trebuie sa renunte la reforme, a adaugat Draghi.

"In cadrul mandatului nostru, BCE este pregatita sa faca tot ce este necesar pentru a prezerva moneda euro. Si credeti-ma, va fi suficient", a spus acesta.

"In masura in care dimesiunea costurilor de finantare va afecta functionarea canalelor de transmitere a politicii monetare, acestea (costurile) vor intra in mandatul nostru."

Miercuri, Edwald Nowotny, membru al BCE, a inaintat si varianta de a oferi fondului permanent de salvare o licenta bancara astfel incat acesta sa poata sa acceseze fonduri de la BCE, optiune pe care Draghi si altii au refuzat-o anterior.

Dupa declaratiile lui Draghi privind moneda unica, bursa de la Paris si-a accelerat ritmul joi, crescand la mijlocul zilei cu 1,9 procente.

La ora 12:40 GMT, indicele CAC 40 a castigat 40,01 puncte, ajungand la 3.121,75 puncte, pe un volum de tranzactionare redus, de 727 milioane de euro. Totodata, discursul a dus la cresterea bursei de la Madrid cu mai mult de 3% si a celei din Milano cu 4%.

In plus, la ora 13:00 GMT, randamentele titlurilor spaniole pe 10 ani au scazut joi pe piata obligatiunilor, profitand de declaratiile presedintelui BCE cu privire la prezervarea monedei euro. Astfel, randamentele, care evolueaza in sens invers cererii, au scazut la 7,197% (fata de 7,376% la inchiderea de miercuri).

Si titlurile pe 10 ani ale Italiei au profitat de discursul lui Draghi, scazand de la 6,445% la 6,236%.

Moneda euro s-a apreciat la ora 11:10 GMT, ajungand la o paritate de 1,2278 dolari pentru un euro, dupa ce la 07:15 GMT era la un curs de 1,2146 dolari, iar miercuri seara atinsese o paritate de 1,2153 dolari.

Conform Reuters, economistii considera ca BCE poate fi fortata sa cumpere titluri de stat. Alternativ, banca poate actiona precum Federal Reserve sau Banca Angliei, prin masuri de relaxare cantitativa, respectiv tiparire de bani.