Numarul somerilor din ​Spania a crescut la aproximativ 5,7 milioane de persoane la finalul celul de-al doilea trimestru al anului, in ciuda efectelor sezoniere pozitive din turism, a anuntat vineri Oficiul National de Statistica spaniol, citat de AFP.

Astfel, in luna iunie rata a somajului a ajuns la un nivel de 24,63%.

Chiar daca recesiunea era de asteptat sa agraveze, numarul somerilor a crescut la 5.694.100 persoane la finalul lunii iunie, ritmul de crestere incetinind in raport cu primele trei luni ale anului.

Conform statisticilor oficiale, 53.500 de persoane si-au pierdut locul de munca intre lunile aprilie si iunie, fata de 395.900 in primul trimestru.

La sfarsitul lunii mai Spania avea o rata a somajului de 24,44%.

Aceste date descurajatoare, cumulate si cu masurile de austeritate fara precedent la care tara s-a angajat, sunt de asteptat sa creasca probabilitatea unei recesiuni severe.

Cifrele preliminare privind Produsul Intern Brut vor fi anuntate luni, iar conform prognozelor Bancii Spaniei, confirmate de obicei si de cifrele oficiale, declinul PIB-ului este estimat sa fie in al doilea trimestru de 0,4%, fata de 0,3% in primul.

Totodata, guvernul se asteapta ca somajul din Spania, care deja prezinta cel mai ridicat nivel al ratei somajului din randul statelor industrializate, sa fie de 24,6% la sfarsitul anului 2012.