Guvernele din zona euro si Banca Centrala Europeana sunt pregatite sa intervina pe pietele financiare pentru a ajuta la reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei, relateaza Le Monde, citat de Reuters.

Cotidianul, care citeaza la randul sau surse sub protectia anonimatului, precizeaza ca BCE doreste sa ia parte la aceasta actiune cu conditia ca guvernele sa valorifice fondurile de salvare ale blocului, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (FESF) si Mecanismul European de Stabilitate (MES).

In conformitate cu acest plan, FESF poate fi activat in primul rand prin achizitia de datorie spaniola si italiana pe piata primara, urmat apoi de MES, dupa ce acesta va deveni operational in septembrie.

De asemenea, BCE insasi poate cumpara titluri guvernamentale italiene si spaniole de pe piata secundara.

Le Monde mentioneaza ca planul va fi finalizat in urmatoarele zile sau saptamani si ca oficialii vor tine consultatii vineri cu privire la acest lucru.

O sursa apropiata presedintelui francez Francois Hollande a afirmata ca acesta planuieste sa discute cu cancelarul german Angela Merkel in jurul orei 11:00 GMT cu privire la implementarea deciziilor luate la summitul UE din iunie, la care s-au propus noi masuri pentru a contracara criza datoriilor.

Totodata, joi, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca va face tot ce este necesar pentru a pastra moneda euro, trimitand astfel un semnal puternic ca poate lua mai multe masuri referitoare la costurile de imprumut ale celor doua tari din sudul Europei.