Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Banca Piraeus a preluat activele viabile ale ATEbank, inclusiv sucursala din Romania

Banca Piraeus a preluat activele viabile ale ATEbank, inclusiv sucursala din Romania. Tranzactia face parte din procesul de restructurare si consolidare financiara a sistemului bancar din Grecia, relateaza agentia Mediafax, care citeaza surse bancare. Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit din Grecia, este de asemenea prezenta in Romania. "Piraeus are doua optiuni in acest moment in Romania, fuziunea celor doua sucursale locale sau vanzarea ATEbank Romania, care era deja anuntata de statul elen", au declarat sursele citate. Incepand de astazi, toata reteaua de sucursale a ATEbank va opera in cadrul entitatii Piraeus Bank, dar isi va mentine brandul comercial "ATEbank". Toate tranzactiile clientilor vor continua sa fie derulate la fel ca pana acum, fara nicio schimbare, se arata intr-un comunicat al grupului elen Piraeus Bank. Impreuna, cele doua banci vor avea active de 75 miliarde de euro, depozite de 35 de miliarde de euro si un sold al creditelor de 47 miliarde de euro.

Analiza AFP: China, confruntata cu provocarea cresterii salariilor si riscul delocalizarii unor companii manufacturiere

China se confrunta cu o crestere rapida a costurilor salariale care ii ameninta competitivitatea. In acelasi timp, productia a inregistrat o crestere accelerata, atuurile Chinei continuand sa atraga investitori, scrie Agentia France Presse intr-o analiza a situatiei celei de-a doua economii mondiale, supranumite "fabrica lumii". Un studiu citat de agentie arata ca, in decurs de patru ani, costul fortei de munca in China il va egala pe cel din Statele Unite ale Americii, in cinci ani va ajunge la nivelul costului fortei de munca din Zona Euro, iar in sapte ani il va egala pe cel din Japonia. Aceasta crestere ar putea incuraja multe firme manufacturiere sa isi mute productia in alte tari din Asia de sud si de sud-est, unde forta de munca este mult mai ieftina. Potrivit raportului prezentat de AFP, o astfel de tendinta ar putea avantaja tarile mediteraneene sau chiar tari precum Romania si Bulgaria. Adidas a anuntat in urma cu o saptamana inchiderea ultimei fabrici din China pe care o detine integral. In momentul de fata, Adidas mai detine in China o retea de 300 de subcontractanti. Salariul minim cu care este platit un muncitor chinez intr-o fabrica a companiei este de 258 euro, pe cand un muncitor din Cambodgia primeste echivalentul a 107 de euro, a informat producatorul german de echipament sportiv. Agentia franceza precizeaza ca, in pofida cresterii salariilor, temerile legate de pierderea competitivitatii industriei chineze nu sunt impartasite de toti economistii.

Vulnerabilitatea "telefoanelor portofel", demonstrata la adunarea anuala a hackerilor Def Con

Adunarea anuala a hackerilor care a avut loc in acest week-end in Las Vegas a prilejuit ocazia demonstrarii vulnerabilitatii "telefoanelor portofel", scrie Agentia France Presse. Telefoanele mobile multifunctionale au inceput deja sa ofere diverse mijloace de plata si de identificare, devenind astfel tinte pentru piratii democratici. "Intram in lumea operarii post-PC", a declarat un cercetator prezent la eveniment,, care a aratat ca acelasi tip de atacuri care vizeaza computerele se poate abate si asupra telefoanelor mobile. Pericolul este cu atat mai mare cu cat, potrivit acestuia, "telefoanele vor fi singurul lucru pe care piratii vor dori sa-l sparga": hackerii au toate motivele sa se intereseze de aceste telefoane inteligente, care raman deschise in permanenta si care primesc cantitati imense de date - inclusiv modalitatea de a le localiza. In urmatorii zece ani, folosirea telefoanelor pentru a efectua plati va fi, cel mai probabil, generalizata, potrivit unei anchete a unui centru american de cercetare. Un specialist in securitate a demonstrat insa la adunarea hackerilor cum se pirateaza un telefon mobil cu Android. "Se pot face cumparaturi cu cardul de credit al altei persoane, folosita cu Google Wallet", o aplicatie de plati lansata de Google anul trecut, a spus acesta. Un fost analist de la agentia federala insarcinata cu interceptarile telefonice a demonstrat la randul sau cum un sistem poate sparge un telefon cu ajutorul unui captator care se afla suficient de aproape pentru a intercepta semnalele unui cip. Potrivit acestuia, este posibila, in unele cazuri, preluarea totala a controlului unui telefon dotat cu un cip NFC, furarea fotografiilor si a adreselor, sau chiar efectuarea de apeluri telefonice.