Secretarul de Stat insarcinat cu managementul datoriei publice a Romaniei, Cristian Sporis, va pleca din Ministerul Finantelor urmand sa se intoarca la vechiul sau loc de munca, a confirmat acesta pentru HotNews.ro. Unul di ntre cei mai buni trezorieri pe care ii are tara noastra, Sporis va prelua din 6 august functia de vicepresedinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank. El a facut parte din echipa Raiffeisen Bank din anul 2002, conducand Trezoreria bancii in perioada 2003 - februarie 2012. El a fost numit la Trezoreria Statului in locul lui Bogdan Dragoi, dupa ce acesta preluase portofoliul Finantelor.

Cristian SporisFoto: Agerpres

"Sunt multumit ca un membru foarte valoros al echipei noastre de management se intoarce in banca. Cristian este un bancher apreciat si respectat pe piata si sunt convins ca va conduce cu succes divizia noastra de Corporate Banking", a declarat Steven van Groningen, Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank.

Cristian Sporis este licentiat in Banci, Burse de Valori si Analiza Financiara la Academia de Studii Economice Bucuresti, iar din 1998 a lucrat in departamentele de creditare si trezorerie ale mai multor banci de pe piata romaneasca.

Rezerva financiara (buffer-ului) in valuta la sfarsitul lunii aprilie 2012 a fost urmatoarea: 3,1 mld Euro si 2,3 mld USD, rezultand un echivalent in euro (calculat la paritatea euro - dolar de 1,32) de 4,9 mld euro.

Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 mld. Euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 0,06 mld. Euro. Totodata, in perioada mai - iulie 2012 Ministerul Finantelor Publice a rambursat in lei titluri ajunse la scadenta in valoare de aproximativ 13,1 mld. lei in contextul in care emisiunile pe piata interna au totalizat aproximativ 6,6 mld. lei.

In urma operatiunilor de schimb valutar efectuate din bufferul de valuta, cat si alimentarilor in valuta ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de cca 3,3 mld euro.

Diferenta de aproximativ 0,85 mld. euro a fost utilizata pentru contracararea tendintei de crestere a randamentelor pe piata primara a titlurilor de stat datorata situatiei tensionate de pe plan international, a celei aferente structurii lichiditatii din sistemul bancar romanesc, precum si a contextului intern. Aceasta utilizare a fost facilitata de aprobarea liniei de credit in valoare de 1 mld. EUR de catre Consiliul Director al BIRD in cursul lunii iunie 2012, care este considerata de institutiile financiare intenationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice. Prin urmare, resursele disponibile se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment.