Indicele privind increderea managerilor de intreprinderi si consumatorilor din zona euro, publicat de Comisia Europeana, a inregistrat a patra luna consecutiva de scadere, relateaza cotidianul Les Echos.

Indicele de incredere a managerilor de intreprinderi si a consumatorilor din zona euro a atins in iulie cel mai redus nivel din ultimii trei ani, scotand in evidenta agravarea recesiunii din regiune.

Publicat de Comisia Europeana, acest indice a atins un nivel de 87,9 puncte, mai mic cu 2 puncte fata de luna precedenta. Aceasta a reprezentat a patra luna consecutiva de declin.

Pentru intreaga Uniune Europeana, indicele a avut o contractie mai mica, de 1,4 puncte, la 89 de puncte.

"Deteriorarea increderii confirma faptul ca zona euro se indreapta spre o recesiune mai profunda", a subliniat Jennifer McKeown, de la Capital Economics. Analistii se asteptau la un nivel al indicelui de 88,9 puncte.

"Cat timp antreprenorii si consumatorii vor avea dubii cu privire la soliditatea uniunii monetare, exista putine sanse ca situatia sa se inverseze. Indicele nu face decat sa creasca presiunea asupra responsabililor europene pentru a actiona decisiv si redresa situatia din zona euro", a precizat Peter Vanden Houte, analist al bancii olandeze ING.

Scadere puternica a increderii in Germania. In Germania scaderea indicatorului a fost provocata de reducerea increderii din industrie (-2,2 puncte) si in randul consumatorilor (-1,7 puncte), care se tem de cresterea somajului si de o noua deteriorare a economiei.

Singurele sectoare cu evolutii relativ mai bune au fost comertul cu amanuntul (-0,6 puncte) si constructiile (-0,3 puncte), unde scaderea increderii a fost mai limitata.

In cadrul tarilor din zona euro, indicele s-a deteriorat semnificativ in Germania (-3,7 puncte), in Franta (-2,3) si in Spania (-1,4). Pe de alta parte, acesta s-a imbunatatit in Italia (+1,3 puncte) si Olanda (+0,6).

"Intr-o maniera ingrijoratoare, increderea in Germania a inregistrat cea mai puternica scadere din ultimul an, asa cum barometrul IFO al mediului de afaceri german a aratat-o saptamana trecuta, confirmand faptul ca recesiunea care domina periferia afecteaza tara", a declarat economistul de la Capital Economics.