Bancile germane au redus, in primele 5 luni ale anului, cu aproximativ o cincime creditarea transfrontaliera catre regiunile mai vulnerabile de la periferia Zonei Euro, relateaza Financial Times. Potrivit rapoartelor bancii centrale a Germaniei, creditarea transfrontaliera a ajuns astfel la cel mai scazut nivel inregistrat incepand cu 2005.

O analiza a datelor Bundesbank realizata de grupul Morgan Stanley arata ca, in intervalul ianuarie - sfarsitul lunii mai, bancile germane au redus cu 55 de miliarde de euro, la un total de 241 miliarde de euro, creditarea neta catre Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania.

Trendul s-a manifestat in randul bancilor germane si franceze incepand cu mijlocul lui 2010 insa a inregistrat o accelerare in ultimele luni indicand faptul ca unitatile financiare incearca ca se protejeze reducand expunerea in Zona Euro.

Imprumuturile nete acordate Italiei de catre bancile germane au scazut cu 25% in primele cinci luni din an, in comparatie cu o scadere de 7% inregistrata in 2011 in aceeasi perioada.

Schimbarea sugereaza acutizarea temerilor cauzate de o posibila dezintegrare a uniunii monetare, fenomen care ar duce la controlul capitalului in tarile care parasesc uniunea monetara si la presiuni de reglementare exercitate asupra bancilor, arata Financial Times.

"Suntem ingrijorati ca balcanizarea pietelor bancare se va manifesta prin limitarea creditarii, a recuperarii economice si va fi o sursa de instabilitate sistemica", scrie Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley, in raportul intocmit de grup.