Banca elvetiana UBS a pierdut 349 milioane de franci elvetieni din cauza unor probleme la lansarea pe bursa a actiunilor Facebook, care a redus cu mai mult de jumatate profiturile acesteia, relateaza BBC.

UBS a acuzat defectiunile tehnice ale bursei Nasdaq in ceea ce priveste flotarea actiunilor, spunand ca doreste compensatii.

Banca a spus ca problemele sistemului a lasat actiunile Facebook sa coboare sub pragul pe care UBS l-a stabilit.

Profitul din al doilea trimestru al UBS a fost de 425 de milioane de franci elvetieni (434 milioane de dolari), mai putin de jumatate din profitul inregistrat cu un an mai devreme, cand acesta era de 1 miliard de franci.

"Pierderile UBS (din cauza actiunilor Facebook) au rezultat din multiplele esecuri ale Nasdaq de a-si indeplini obligatiile, inclusiv atat la deschiderea listarii Facebook cat si pentru neoprirea tranzactiilor pe parcursul ziel", a spus banca elvetiana. Reteaua sociala Facebook a fost evaluata la 104 miliarde de dolari la lansarea din luna mai, insa in prezent actiunile acesteia sunt cu 39% sub pretul inital de vanzare.

Totodata, banca de investitii a UBS a raportat o pierdere in al doilea trimestru din 2012, comparativ cu un profit de 730 milioane de franci elvetieni in aceeasi perioada a anului trecut.

In plus, UBS a avertizat asupra esecului in ceea ce priveste rezolvarea problemelor din sistemul bancar european, "accentuat de reducerea activitatii pietei la niveluri intalnite de obicei in al treilea trimestru", ceea ce este de asteptat sa duca la o stagnare a veniturilor.

Prin urmare, UBS a spus ca intentioneaza sa faca economisiri in continuare, grupul elvetian fiind in prezent in proces de renuntare la 3.500 de locuri de munca.

De asemenea, compania a spus ca este aproape de respectarea regulilor bancare impuse de acordul Basel II si ca nu va apela o noua emisiune de actiuni pentru a obtine resurse suplimentare. Rata de capitalizare de ordin 1 a bancii (core tier 1) a fost de 8,8%, putin sub tinta de 9% impusa de acord, ce va intra in vigoare de anul viitor.

Pe de alta parte, o alta mare banca europeana, Deutsche Bank, a raportat o scadere semnificativa a profitului net in al doilea trimestru, la 661 milioane de euro, de la nivelul de 1,2 miliarde de euro inregistrat anul trecut.

La fel ca UBS, Deutsche a acuzat incetinirea economica din Europa si Statele Unite ale Americii pentru sumele si comisioanele reduse, firmele fiind reticente in efectuarea unor mari tranzactii sau in vanzarea de actiuni.

In plus, institutia financiara a anuntat si renuntarea la 1.900 de posturi, dintre care 1.500 vor viza divizia de investitii.

Intr-o declaratie comuna, co-presedintii Deutsche Bank, Jurgen Fistschen si Anshu Jain, au spus: "Criza europeana a datoriilor suverane continua sa afecteze increderea investitorilor si activitatea clientilor din cadrul bancii".