Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Conflictul politic obliga BNR sa "inghete" dobanda cheie si nivelul rezervelor minime

Consiliul de Administraþie al Bãncii Naþionale a României a menþinut rata dobânzii de politică monetară la 5,25% pe an, precum şi nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, se arata intr-un comunicat difuzat joi de Banca Centrala. Decizia BNR este în linie cu aşteptările analiştilor, care anticipează o menţinere a actualului nivel de dobândă până la finele acestui an. "Era de asteptat; economia reala da semne de slabiciune, situatia politica prezinta incertitudini, inflatia va creste in a doua jumatate a anului- toate aceste lucruri pledau pentru pastrarea dobanzii cheie. Nu ar fi exclus, insa, sa asistam in cursul anului la o usoara reducere a rezervelor minime aplicabile la lei", a explicat pentru HotNews.ro economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Leul s-a depreciat in cursul zilei de joi. Deciziile din perioada urmatoare vor fi foarte dificile, mai spune Ionut Dumitru, care conduce si Consiliul Fiscal. "Economia reala da semne de slabiciune, preturile materiilor prime sunt in crestere, inflatia va urca in a doua jumatate a anului iar situatia politica prezinta un grad ridicat de incertitudine. Pe tot acest fond, BNR nu avea cum sa ia o alta decizie", mai spune economistul roman. El se asteapta insa la o reducere a rezervelor minime cu 2-3 puncte procentuale, "poate chiar in cursul acestui an".

Mugur Isărescu: Există date suficiente care justifică o prognoză diminuată privind creşterea economică. / O detensionare a situaţiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult. Europa nu se va calma

Prognoza privind creşterea economică pentru acest an, de 1,5%, ar trebui diminuată, după datele privind evoluţia de până în prezent, în special la nivelul agriculturii, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că nu împărtăşeşte prognoza BERD, de 0,8%. "Există date suficiente, inclusiv situaţia din agricultură, care justifică o prognoză cel puţin parţial diminuată în ceea ce priveşte creşterea economică (...) Nu am zis că împărtăşesc cifra BERD, ci că există motive pentru revizuirea creşterii", a spus Mugur Isărescu. O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în aceste zile la Bucureşti, având pe ordinea de zi a discuţiilor inclusiv revizuirea în scadere a prognozei de creştere economică pentru acest an şi 2013. Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atentionat ieri ca o detensionare a situaţiei politice interne ar ajuta foarte mult economia românească prin revenirea încrederii investitorilor străini, întrucât situaţia financiară din Europa nu se va calma în următoarele săptămâni. El a arătat că "nu toţi investitorii vor să plece", mulţi fiind angajaţi pe termen lung în economia românească şi cu planuri de investiţii, iar o clarificare a situaţiei politice "ne-ar ajuta foarte mult".

BCE mentine dobanda de politica monetara la 0,75%. Banca este pregatita sa intervina pe piata datoriilor - Draghi

Banca Centrala Europeana mentine dobanda de politica monetara la 0,75% si este pregatita sa intervina pe piata datoriilor, in fata ratelor de imprumut "inacceptabile" pe care trebuie sa le suporte unele tari ale zonei euro si care impiedica buna transmisie a politicii sale monetare, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi. Presedintele BCE a avertizat si ca speculatiile impotriva euro sunt "inutile", dar si ca "Guvernele trebuie sa continue eforturile de consolidare bugetara, de reforme structurale pentru imbunatatirea competititivatii si reformele institutionale la nivel european". Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi neschimbata dobanda de politica monetara, la 0,75%, cel mai mic nivel istoric, stabilit in luna iulie, a anuntat un purtator de cuvant.