BNR a cotat vineri un euro la 4,6481 lei, un nou minim istoric al leului fata de moneda europeana. Pentru moneda nationala va urma o perioada complicata, spun dealerii valutari ai marilor banci comerciale. "Noi am inteles mesajul transmis ieri (joi-n.red) de Guvernatorul Isarescu ca fiind in sensul ne-interventiilor viitoare ale Bancii Centrale in sprijinul leului", a declarat pentru HotNews.ro dealerul unei importante banci locale. Sensul mesajului transmis de Guvernator este confirmat si de economistii ING care noteaza intr-un raport destinat clientilor ca asteptarile in privinta unor interventii agresive ale BNR ar putea fi "limitate".

Leul a atins in cursul zilei nivelul de 4,65 unitati in fata euro, la ora 13 tranzactionandu-se la nivelul de 4,6479 lei/eur.

Urmareste aici cotatia online a leului, de pe platforma Bloomberg

"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si din Europa, peste tensiunile interne. Aceasta suprapunere a generat iesiri de capital de cateva miliarde de lei. O parte din titlurile de stat romanesti aflate in posesia nerezidentilor a fost vanduta. Miscarea a aviut proportii pentru economia Romaniei- cateva miliarde de lei- influenteaza piata valutara si cotatiile leului. Apoi, nu se mai reinnoiesc la scadenta liniile de credit ale bancilor comerciale. Iesirile de capital nu sunt contrabalansate de intrari de fonduri europene, ci au fost contrabalansate de BNR", a explicat joi Guvernatorul Isarescu.

  • Pentru ca leul sa se aprecieze in fata euro ar fi nevoie de intrari de valuta in tara. Numai ca apetitul investitorilor pare sa fie extrem de redus iar criza politica din Romania ii face pe acestia si mai prudenti. Orice investitor cauta randamente cat mai bune pentru banii lui. De ce si-ar plasa banii in Romania cand are la dispozitie tari in regiune cu economie mai performanta care ii poate genera un profit mai bun?

La mijlocul lunii iulie, Isarescu a mai spus un lucru semnificativ: "Datorita interventiilor BNR, cursul este supraevaluat", a spus Guvernatorul BNR. In opinia lui, deprecierea leului nu va duce la creştere economică în România, întrucât lipsesc capacităţile excedentare de producţie care să susţină o ofertă puternică. Mugur Isarescu este de acord că prin depreciere se oferă o şansă producătorilor autohtoni să recâştige piaţa internă prin "omorârea importurilor", dar şi în acest caz este nevoie de investiţii şi creşterea capacităţilor de producţie.

"Leul este in acest moment perceput foarte prost de catre investitorii straini, dar politicienii nu par interesati de acest lucru. Semnalele date de Guvernator par sa nu fie corect intelese de cei carora li se adreseaza. In evolutiile de astazi (vineri-n.red), leul a fost miscat doar de decizia CCR. Factorul politic este singurul care a depreciat moneda nationala", a mai spus dealerul citat pentru HotNews.ro.

El se asteapta ca pe termen scurt si mediu pragul de 4,8 lei pentru un euro sa fie atins, iar in cazul unor deprecieri mai severe BNR sa intervina totusi in piata, intrucat i-ar da peste cap calculele privind inflatia si ar genera probleme de stabilitate financiara prin afectarea bilantului bancilor comerciale.