Ne asteptam ca euro sa atinga pragul de 4,85 lei la sfarsitul anului si vedem depasiri temporare ale pragului de 5 lei, se arata intr-un raport al ING, destinat clientilor bancii si intitulat "RON: Privind in abis". Economistii bancii cu capital olandez mai spun ca BNR va interveni in piata in situatiile in care deprecierea monedei nationale va fi excesiva. "Viitoarele alegeri generale şi o administraţie care si-a pierdut in mod semnificativ din sprijin au contribuit la creşterea stresului politic, dar, după cum arată pieţele financiare, evenimentele recente au depăşit orice asteptari. Seria continuă de scandaluri politice sugereaza că regulile din România sunt fluide, iar agenda politica e mai importanta decat cea economica", se arata in raport.

Piata valutara si cea a datoriei publice, indica faptul ca sentimentul variază de la o incertitudine ridicata pana la ingrijorari dintre cele mai serioase privind perspectivele Romaniei, pe fundalul unui deleveraging la nivel european.

Potrivit documentului, ne putem astepta la o criza pe perioada indelungata a balantei de plati. "Celor mai importante intrebari din zona politicului: Cum va arata viitorul Parlament? Care va fi strategia economica? Cine va forma Guvernul? li se va raspunde cel mai devreme in primul trimestru din 2013.

In privinta evolutiilor leului, economistii ING Bank amintesc de recentele declaratii ale Guvernatorului, care spunea ca BNR are spatiu de manevra pentru a sprijini leul, dar ca va folosi acest spatiu de manevra eficient si flexibil. "BNR ar putea deveni mai agresiva in interventiile sale, chiar daca acum aceasta probabilitate pare redusa. Activitatea economica afost foarte probabil afectata de evolutiile politice recente, iar cand acest impact va fi vizibil la nivelul datelor macroeconomice, presiunile din pietele financiare se vor accentua", mai cred economistii ING.

Ne temem că prejudiciul adus in ultima perioada gradului de incredere in economie ar putea avea un impact de durată, conchid acestia.