Seful uneia dintre cele mai profitabile companii din Franta suna o firma de avocatura si intreaba: "Ar trebui sa ma pregatesc sa plec din tara?" Vincent Grandil, partener la acea firma, ii raspunde: "Stai si asteapta. Cel putin pentru moment".

Dupa ce presedintele francez Francois Hollande - care a declarat la un moment dat: "Nu imi plac bogatii" - a promis ca va impune o impozitare de 75% pentru "les riches" - bogatii cu un venit de peste 1 milion de euro pe an -, mai multi directori de companii si-au sunat avocatii sa ii intrebe daca este nevoie sa plece din tara, noteaza New York Times in editia electronica.

"Primim multe apeluri de la oameni de afaceri cu venituri mari, care ne intreba daca ar trebui sa paraseasca Franta", a declarat Grandil, partener la o firma de avocatura specializata pe corporatii si gestionarea averilor celor bogati. "Chiar oameni tineri, dinamici care castiga 200.000 euro se intreaba daca sa ramana intr-o tara unde a face bani nu este considerat a fi ceva bun".

Francois Hollande, primul presedinte socialist dupa Francois Mitterand in anii 1980, insista asupra unui act de patriotism prin "plata unui impozit mai mare, pentru a aduce tara inapoi pe picioare". "Tine de patriotism sa accepti sa platesti un impozit suplimentar pentru a redresa tara", a spus el in luna februarie, in timpul campaniei electorale.

Propunerea de 75%, pe care parlamentul urmeaza sa o discute in septembrie, este menita sa intareasca finantele Frantei. Insa, avand in vedere ca in Franta sunt destul de putini oameni care au un astfel de venit - circa 7.000-30.000 intr-o tara de 65 milioane, castigurile ar contribui foarte putin la cele 33 miliarde de euro pe care guvernul vrea sa le stranga anul viitor.

"Francezii au o relatie inconfortabila cu banii. Aici, cineva care se realizeaza pe picioarele lui, care creeaza locuri de munca si ajunge milionar, este privit cu suspiciune. Este o diferenta culturala mare intre Franta si SUA", spune Grandil, citat de NY Times.

Multe companii iau in considerare sa isi faca planuri de rezerva de a isi reloca directorii bine platiti in alta tara, potrivit consultantilor, avocatilor, contabililor si agentilor imobiliari. Potrivit acestora, care vor sa pastreze anonimatul clientilor lor, mai multi oameni bogati si-au facut deja bagajul pentru Marea Britanie, Belgia, Elvetia si SUA, luandu-si cu ei "averea impozitabila".

Un lucru asemanator s-a intamplat si dupa ce Mitterand a marit taxele in anii 1980. Insa recent, personalitati ca Laetitia Casta sau cantaretul Johnny Hallyday au starnit controverse dupa ce s-au mutat peste granita pentru a scapa de impozitare.

In prezent, nu exista planuri de marire a impozitelor pentru populatie, care sunt de 14% pentru cei mai saraci si 30% pentru urmatorul nivel de venit. Insa este un motiv pentru care taxele sunt mari in Franta, scrie NY Times: tara are unul dintre cele mai generoase sisteme de asistenta sociala din Europa si un guvern mare de sustinut.

Intreg materialul, pe site-ul New York Times