Confruntate cu riscul unei penurii de produse alimentare din cauza secetei, Franta si Statele Unite ale Americii si-au aratat intentia de a reuni Forumul de Reactie Rapida al G20, in special in cazul unei inrautatiri a situatiei pe pietele de cereale si soia, relateaza Les Echos.

Recolta americana de porumb si soia va fi in acest an la cel mai redus nivel de dupa anul 2006.

Seceta, cea mai severa incepand cu 1956, a dus in special la o crestere a pretului porumbului cu 23% in luna iulie.

De asemenea, numeroase regiuni producatoare au fost afectate. In acest context expus riscului de penurie de produse alimentare si de explozie a preturilor, Franta si Statele Unite au declarat ca doresc sa reuneasca Forumul de reactie rapida al G20 in cazul inrautatirii pietelor de cereale si soia.

In prezent Franta prezideaza AMIS (Agricultural Market Information System), sistemul de informare cu privire la pietele agricole cu sediul de Roma. In cadrul AMIS exista Forumul de Reactie Rapida, creat de G20.

Incepand cu luna octombrie, SUA va prezida acest sistem.

Ministrul Stephane Le Foll a preciza ca se va acorda o mai mare "atentie in special evolutiei preturilor cerealelor" si ca va lua la cunostinta raportul USDA, Departamentul pentru Agricultura al administratiei federale americane,publicat pe 10 august, care a confirmat inrautatirea perspectivelor recoltelor de porumb si soia in SUA dupa luna iulie.

"Aceasta situatie, care nu este noua, a fost deja integrata pe piata, fapt care explica partial cresterea preturilor observata saptamanile trecute", precizeaza un comunicat al Ministerului Agriculturii francez.

In plus, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a solicita vineri suspendarea productiei de bioetanol, fabricat partial din porumb, dupa ce atat preturile la porumb cat si cele la soia s-au majorat saptamana trecuta pe bursa din Chicago.

In comunicatul comun, Parisul si Washingtonul au reamintit angajamentele grupului G20 in privinta bunurilor agricole, in particular necesitatea de a nu lua masuri care sa amplifice dezechilibrele pe piete dintre oferta si cerere.